Binlerce kişi Trump ve Erdoğan'ı protesto etti

Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşen NATO zirvesinde yoğun bir görüşme trafiği yürütülüyor. Liderlerin gündeminde yakıcı konular var.

Dışarıda binlerce kişi NATO’yu, Trump ve Erdoğan’ı protesto etti. 

NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları Çarşamba akşamı Brüksel’de toplandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk kez ziyaret ettiği Brüksel adeta polis kuşatmasına alındı. Birçok noktada yollar kesildi, ulaşım araçlarında aksamalar oldu. Havada keşif uçuşları yapıldı.

Akşam saatlerinde 10 bin dolayında kişi “Trump not welcome” hareketinin çağrısına uyarak alanlara çıktı. Eylem çağrısına ayrıca 70 dolayında dernek de katıldı. Trump’ın cinsiyetçi ve ayrımcı politikaları protesto edildi. Aynı yerde, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da protesto edildi. HDK bileşenleri ve antifaşist gruplar, “Erdoğan not welcom” dedi.

Antifaşistler Rojava devrimini selamlayan pankartlar da açtı. Protesto eylemleri kapsamında konserler de düzenlendi. Protesto eylemleri Perşembe günü de sürecek. Perşembe günkü gösteriler “Barış için harekete geçmek” platformu tarafından organize ediyor.

100 KİŞİ ERDOĞAN KARŞILAYABİLDİ

Bu arada Erdoğan’ı oteli önünde karşılamaya sadece 100’ün altında AKP yandaşı milliyetçi geldi. Brüksel Belediyesi Başkanı ve Türklerin yoğun yaşadığı Schaerbeek komünü Belediye Başkanı, Erdoğan yanlısı gösterileri yasaklamıştı. AKP’nin Belçika teşkilatı önce “Dünya lideri Erdoğan”ı karşılamaya çağırmış, yetkililerin yasaktan geri adım atmaması üzerine gösteri çağrısını iptal etmişti.  Erdoğan’ın kaldığı otel önünde sadece küçücük bir kalabalık toplanabildi. Erdoğan basın mensuplarına kısa bir göründükten sonra eşiyle birlikte otele girdi.

ZİRVENİN YAKICI KONULARI

Perşembe günü zirvenin gündeminde yakıcı konular var. Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye-Rusya yakınlaşması, NATO-Rusya gerilimi, DAİŞ ile mücadele, Afganistan savaşı, Irak-Suriye savaşları ve silahlanma temel konular arasında yer alıyor. Trump, ittifakları arasında silahlanma yarışını hızlandırmak istiyor.

NATO, ittifakları arasında askeri harcamaların yüzde 68’ini temsil eden ABD’nin bu harcamaları düşürme tehdidinden endişe ediyor.  ABD ise diğer üyeleri, silahlanmaya daha fazla harcamada bulunması için zorluyor. Rusya, NATO’nun yeniden Polonya ve Baltık ülkelerinde artan askeri ilişkilerini hoş karşılamıyor.  NATO’nun Ukrayna’daki askeri eğitimleri de Rusya tarafından bir istikrarsızlaştırma hamlesi olarak görülüyor.

“Mini zirve” olarak adlandırılan bu zirvenin siyasi etkilerinin ağır olması bekleniyor.  Avrupa’dan Kuzey Amerika ve Ortadoğu’ya kadar, geniş bir alan bu askeri ittifakın etkilerine maruz kalacak.

NATO, DAİŞ KARŞITI KOALİSYONA KATILDI

Trump’a hoş görünmek için adeta seferber olan NATO üyeleri, şimdiden DAİŞ ile mücadelede yeni bir karar aldılar. NATO ülkelerinin büyükelçileri 24 Mayıs’ta, Fransa ve İtalya gibi bazı ülkelerin karşı çıkmasına rağmen NATO’nun kurumsal olarak DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyona dahil olması yönünde karar aldı. Bu kararın, 25 Mayıs’ta Brüksel’deki NATO toplantısında da onaylanması gerekiyor.