Birçok ülkeye yönelik kapsamlı siber saldırılar düzenlendi

Birçok dünya ülkesinde özellikle kamu kuruluşlarını hedef alan siber saldırılar düzenlenirken, saldırıların özellikle İngiltere, İskoçya ve İspanya’da yoğunlaştığı bildiriliyor.

Dün düzenlenen siber saldırıların hedefinde olan ülkelerden Büyük Britanya’da İngiltere ve İskoçya’daki kamu kurumlarının sistemlerinin çöktüğü duyuruldu. Britanya Ulusal Sağlık Kurumu (NHS) tarafından yayınlanan açıklamaya göre, kuruma ait 16 organizasyon zarar gördü.

BİRÇOK HASTANE İŞLEVSİZ KALDI

Britanya Başbakanı Theresa May de saldırıları doğrularken, virüs saldırılarının dünyanın başka ülkelerinde de yapıldığını kaydetti. Saldırıların hedefinde NHS’nin olduğunu belirten May, birçok ülkeye yönelik saldırıların uluslararası düzeyde olduğunu söyledi.

Londra, Blackpool, Hertfordshire ve Derbyshire’deki hastaneler siber saldırılardan etkilenirken, BBC’nin haberine göre, hastane personelinin hastalara ait verilere ulaşması imkansız hale geldi.

İSPANYA’DA TELEKOM VE ELEKTRİK ŞİRKETLERİ DE HEDEFTEYDİ

Siber saldırıların Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin, Rusya, İspanya ve Vietnam’da da yapıldığı öğrenilirken, İspanya’nın saldırılardan ciddi oranda etkilendiği bildiriliyor. İspanya’da siber güvenlik alanındaki bir açıktan faydalanılarak saldırı gerçekleştirildiği bilgisi verildi.

İspanya’da Telefonica’nın yanı sıra Iberdrola adlı elektrik dağıtım şirketinin ve onu aşkın farklı sektörlerden şirketin hedef alındığı kaydedildi.

WANNA DECRYPTOR VE WANNA CITY KULLANILDI

Öte yandan İngiliz The Guardian gazetesi, saldırıyı düzenleyen siber korsanlar bazı hastane bilgisayarlarında 300 dolar değerinde internet para birimi Bitcoin’den ödenmesinin istendiğinin yazıldığını duyurdu.

Britanya’daki NHS’ye yönelik saldırılarda ‘Wanna Decryptor’ adlı software kullanıldığı, İspanya’da ise bunun bir diğer versiyonu olan Wanna Cry’ın kullanıldığı da edinilen bilgiler arasında.