Birleşik Krallık’ta İşçi Partisi’nden erken seçim çağrısı

Birleşik Krallık İşçi Partisi lideri Keir Starmer, eski Başbakan Boris Johnson'ın vekillikten istifasının muhafazakar parti içindeki bölünmeleri daha da derinleştirmesinin ardından erken genel seçim çağrısında bulundu.

Keir Starmer, Twitter üzerinde "Bu saçmalık sona ermeli. İnsanlar muhafazakâr hükümetten bıktı" diye yazdı.

Muhalefet lideri Starmer, ekim ayında göreve gelen hükümet başkanı Rishi Sunak'ın "bir seçim çağrısı yapması ve muhafazakarların 13 yıllık başarısızlığı karşısında halkın söz sahibi olmasına izin vermesi gerektiğini" sözlerine ekledi.

Liberal Demokratlar da erken seçim çağrısında bulundu. Partinin başkan yardımcısı Daisy Cooper, "Halkın bu kaotik muhafazakar hükümet hakkında söz sahibi olma zamanı geldi" dedi.

Ardı ardına gelen skandalların ardından geçtiğimiz temmuz ayında Downing Street'ten istifa eden Boris Johnson, cuma akşamı milletvekilliğinden de istifa ettiğini açıkladı. Johnson'ın yakın müttefikleri arasında yer alan diğer iki milletvekili de cuma ve cumartesi günü parlamentodan istifa etti.

Johnson, “partygate” skandalları olarak adlandırılan Covid-19 kısıtlamalarını ihlal ederek Downing Street'te düzenlenen partilere ilişin parlamentoda yürütülen soruşturmalara tepki gösterdi.  Johnson, parlamentonun soruşturmadan sorumlu komitesinin kendisini “parlamentodan kovmaya” çalıştığını belirterek, “cadı avı” kurbanı olduğunu savundu. Eski başbakan, halefi Rishi Sunak'a da ateş püskürdü.

Johnson ve iki muhafazakar müttefiki Nadine Dorries ve Nigel Adams'ın istifası, muhafazakar parti için yüksek risk taşıyan üç seçim bölgesinde ara seçimleri tetikledi. Muhafazakârlar mayıs ayındaki yerel seçimlerde zaten önemli kayıplar yaşamıştı.