Blinken, Çin ziyaretine başladı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin ile yaşanan gerilimleri “hafifletme umuduyla” iki günlük Çin ziyaretine başladı.

ABD Başkanı Antony Blinken, pazar sabahı Çin’in başkenti Pekin’e iniş yaptı.

Blinken, Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ile Pekin'deki antik Diaoyutai Bahçeleri'ndeki bir villada bir araya geldi.

İki yönetici kırmızı halı üzerinde yürüdü ve her ülkenin bayrakları önünde yorum yapmadan el sıkıştı.

İki ülke arasında birçok konuda gerilim ve anlaşmazlıklar olduğu için bu görüşmeden büyük bir ilerleme beklenmiyor, ancak ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre, diplomatik bir yumuşamayı başlatmak ve "Çin-Amerikan ilişkisini sorumlu bir şekilde yönetmek" için diyalogu fikri devam ediyor.

İki ülke arasındaki anlaşmazlıkların başında ticaret ve özerk Tayvan adası yer alıyor. Gerilimleri yatıştırmak için vakit giderek daralıyor. Gelecek yıl, Tayvan'da tarihi bir seçim yapılacak. ABD, Tayvan’ı kendisi için stratejik olarak görürken, Çin de kendi eyaleti olarak gördüğü Tayvan’ı gerekirse kendisine bağlayacağı mesajını veriyor.

İki ülke arasında karşılıklı casusluk tartışmalar da var. Pekin ziyaretine başlamadan önce Washington'da açıklamada bulunan Antony Blinken, biraz iyimser ifadeler kullandı.

Blinken, bu iki günlük gezinin "doğrudan iletişim hatlarını açması gerektiğini” söyledi.

Blinken, "Yoğun rekabet, bunun karşı karşıya gelme veya çatışmaya dönüşmemesini sağlamak için sürekli diplomasi gerektirir, çünkü dünya ABD ve Çin'in işbirliği yapmasını bekliyor" şeklinde konuştu.

ABD, Çin ile iklim gibi hayati konularda da işbirliği yapmak istediği yönünde mesajlar veriyor.