Blinken: Gazze’de ateşkes için belki de son fırsat
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze Şeridi’nde ateşkes için “belirleyici bir an” olduğuna dikkat çekerek, “Belki de son bir fırsat” diye uyardı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze Şeridi’nde ateşkes için “belirleyici bir an” olduğuna dikkat çekerek, “Belki de son bir fırsat” diye uyardı.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Tel Aviv'de bir araya gelen Blinken, “Bu belirleyici bir an, rehineleri eve getirmek ve ateşkes sağlamak için muhtemelen en iyi, belki de son fırsat” dedi.
Blinken, “Bu aynı zamanda kimsenin süreci rayından çıkaracak bir şey yapmadığından emin olma zamanıdır” diye ekledi.
İsrail ve Hamas birbirlerini, üç arabulucu ülke olan ABD, Mısır ve Katar tarafından yürütülen müzakereleri rayından çıkarmakla suçluyor.
Pazar günü İsrail'e varan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim’de savaşın başlamasından bu yana dokuzuncu ziyareti kapsamında salı günü Kahire'ye gidecek.
Arabulucuların bu hafta görüşmelere yeniden başlaması bekleniyor. Blinken sözlerini şöyle sürdürdü: “Tırmanma, provokasyon ya da herhangi bir şekilde bizi bu anlaşmadan uzaklaştıracak ya da çatışmayı başka yerlere yayacak veya yoğunluğunu arttıracak herhangi bir eylemin olmamasını sağlamak için çalışıyoruz.”
Görevi büyük ölçüde törensel olan Herzog, Gazze Şeridi'nde tutulan rehinelerin “mümkün olan en kısa sürede” geri dönmesini istediklerini söyledi.
Blinken'in açıklaması ardından İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, “Netanyahu'ya bir çağrıdır: bu fırsatı kaçırmayın, onları (rehineleri) terk ettiniz. Onları geri getirmek senin görevin” dedi.
ABD Başkanı Joe Biden pazar akşamı yaptığı açıklamada Gazze'de bir ateşkesin “hala mümkün” olduğunu söyledi ve ABD'nin çabalarından “vazgeçmediği” konusunda güvence verdi.
İsrailli müttefikiyle 20 milyar dolarlık bir silah anlaşmasını onaylayan ABD, Cuma günü Doha'daki görüşmelerde yeni bir uzlaşma önerisi sundu. Hamas bu teklifi “Netanyahu'nun belirlediği koşulları, özellikle de kalıcı bir ateşkesi ve Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmeyi reddetmesini karşıladığı” gerekçesiyle reddetti.
Katar'daki müzakerelere katılmayan Filistin hareketi, özellikle İsrail'in Gazze'nin Mısır sınırında asker bulundurma konusundaki “ısrarını” ve Gazze'de tutulan rehinelerle takas edilmesi muhtemel Filistinli mahkûmlar konusundaki “yeni koşulları” kınadı.
Hamas, Biden tarafından Mayıs sonunda açıklanan planın uygulanmasını istiyor ve arabuluculara “işgalci (İsrail) üzerinde anlaşmaya varılanları uygulamaya zorlamaları” çağrısında bulunuyor.
Planın ilk aşaması, İsrail'in Gazze'nin yoğun nüfuslu bölgelerinden çekilmesi ve 7 Ekim'de kaçırılan rehinelerin serbest bırakılmasıyla birlikte altı haftalık bir ateşkes öngörüyor.
İkinci aşama ise İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini içeriyor. Netanyahu 2007'den beri Gazze'de iktidarda olan Hamas yok edilene kadar savaşa devam etmek istediğini defalarca söyledi.
Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısı 40 bini aşkın cana mal oldu, ancak öldürülen sivil ve savaşçıların sayısı konusunda ayrıntılı bilgi verilmiyor. BM'ye göre savaş kıtlık tehdidi altında olan yerle bir edilmiş Filistin topraklarında insani bir felakete neden oldu. Neredeyse 2.4 milyon nüfusun tamamı yerinden edildi.