BM’den İspanya’ya eleştiri: Siyasi diyalog kur!

BM İspanya’nın Katalanya Özerk Yönetimi’nin yaptığı bağımsızlık referanduma yaptığı saldırıyı eleştirerek, tarafları acil bir şekilde etkili diyalog kurmaya çağırdı.

İspanya Hükümetinin, Katalanya Özerk Yönetimi’nin 1 Ekim’de düzenlediği bağımsızlık referandumuna yönelik ortaya koyduğu sert tutuma tepkiler gelmeye devam ediyor.

BM Özel Raportörleri Annalisa Ciampi, Leilani Ferha, Alfred de Zayas ve Jose Antonio Guevara Bermudez yaptıkları ortak açıklama ile İspanya’nın referanduma yönelik sergilediği sert tutumu eleştirerek, İspanya’yı insan haklarına saygı duymaya çağırdı.

SİYASİ DİYALOG KURULMALI

“Referandum günü ortaya konan şiddetten dolayı büyük rahatsızlık içerisindeyiz” denilen açıklamada devamla: “Siyasi diyalog yoluyla ileri bir yol bulmak gerekir. Yaşanan durumu sakinleştirmek için tarafları etkili bir diyalog kurmaya çağırıyoruz” denildi.

POLİSLER HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMALI

“İspanyol makamlarını, barışçıl toplanma ve örgütlenme özgürlüğü, kamu işlerine katılım ve ifade özgürlüğü gibi temel insan haklarına tam saygı duyulmasına çağırıyoruz" denilen açıklamada, yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açan polisler hakkında acil soruşturma açılması istendi.

İspanya'nın, insanların barışçıl protesto için bir araya gelme hakkına saygı gösterme ve bu insanları koruma görevinin olduğunu hatırlatan BM Özel Raportörleri, "İspanya uluslararası yükümlülüklere uyumlu davranmalıdır” dedi.