BM’den AB-Türkiye anlaşmasına tepki: Toplu sınırdışılar illegal!

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Ankara ile AB arasındaki mülteci anlaşmasında yer alan toplu sınırdışıların illegal olduğu tepkisinde bulundu.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Zeid Raad El Huseyin, “Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki anlaşma taslağı, bazı önemli endişelere neden oluyor. Özellikle yasadışı olan olası toplu ve keyfi sınırdışılardan endişe duyuyorum” dedi.

Cenevre’deki BM İnsan Hakları Konseyi’nde bu açıklamayı yapan El Huseyin, “Her bireyin geçtiği yolu dikkate almayan sınırlardaki kısıtlamalar uluslararası ve Avrupa hukukunun ihlalidir” diye ekledi.

El Huseyin, 17 ve 18 Mart’ta yapılacak Avrupa zirvesi öncesi bu sorunları Avrupalı yetkililerle tartışacağını belirtti.

Mülteciler Yüksek Komiseri, “Bugün, temel dayanışma, insan onuru ve insan hakları ilkelerini ihlal ederek bu kişileri geri göndermeyi hedefleyen yarış, giderek hızlanıyor” diye konuştu. 

Huseyin, Almanya’nın geçen yıl bir milyon göçmeni kabul etmesi ve Yunanistan’ın 2015’teki çabalarını da övdü.

Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşma sivil toplum örgütlerinin tepkisine yol açarken, Avrupa Birliği’nin 28 üye  ülkesi arasında da ortak bir görüşü yansıtmıyor.  Bu anlaşma çerçevesinde Ankara, Yunanistan’a kaçak olarak giden tüm göçmenleri geri almayı kabul etti. Bunun karşılığında Avrupalılar da Yunanistan’dan sınırdışı edilen her bir Suriyeli için, Türkiye’den bir Suriyeli almayı öngörüyor. Bu anlaşma henüz nihai halini almadı.  17 ve 18 Mart’ta yapılacak zirvede bu anlaşma tartışılacak.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin son verilerine göre Ocak ayı başından bu yana 142 bine yakın kişi Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaştı, 440 kişi de boğuldu ya da kayboldu.  Yüzde 48’si Suriyeli olmak üzere göç edenlerin 132 binden fazlası Yunanistan’dan geçerken, 9 bin 200’den fazlası da İtalya’dan geçti. 

Zeid El Huseyin, “Yunanistan’daki durum dramatik. Göçmenler, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve eski Yugoslav cumhuriyeti Makedonya’nın dayattığı sınır kısıtlamaları nedeniyle ülkeden ayrılamıyor” dedi.

Bu yaklaşımı “içler acısı” olarak değerlendiren Huseyin, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovenya ve Polonya’nın aldığı tedbirlere de tepki gösterdi. Huseyin, Avrupa’da ırkçılık, hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığının artışına da dikkat çekti.