BM işgal altındaki Batı Sahra’dan sivil görevlilerini çekti

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un işgal altındaki Batı Sahra’nın statüsüne ilişkin sözlerine tepki gösteren Fas’ın isteği üzerine Minurso misyonu görevlileri ülkeyi terk etti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un işgal altındaki Batı Sahra’nın statüsüne ilişkin sözlerine tepki gösteren Fas’ın isteği üzerine Minurso misyonu görevlileri ülkeyi terk etti. Minurso’nun 80’i aşkın sivil görevlisi dün akşam Kazablanka’dan hava yoluyla ayrıldılar. 

Afrika’nın batısında yer alan Batı Sahra, İspanyol egemenliğinden çıktığı 1976 yılından bu yana Fas’ın işgali altında. Batı Sahra’nın bağımsızlığı için mücadele eden Polisario, halkın kendi kaderini tayin hakkına dair referandum talep ederken, Fas Krallığı bu talebe kulaklarını kapatmış durumda. 

Polisario ile Fas arasında 1991 yılından bu yana devam eden ateşkesi denetlemek için ise Minurso adlı Birleşmiş Milletler (BM) misyonu görev yapıyordu. 

Bu ayın başında Cezayir’de Batı Sahralıların kaldığı bir mülteci kampını ziyaret eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Batı Sahra’nın statüsüne ilişkin olarak ‘işgal altında’ olduğunu söylemişti. Ban’ın bu açıklamaları, Batı Sahra’nın özgürlüğünü tanımayan Fas’ın tepkisini çekmişti. 

Fas’ın talebi üzerine BM misyonu Minurso’da görevli 83 kadar sivil memur Batı Sahra’yı terk etmek zorunda kaldı. Misyon görevlileri, dün akşam Casablanca’dan uçağa binerek, ülkeden ayrıldılar. 

Batı Afrika’da Atlantik kıyısı boyunca uzanan ve 266 bin kilometrekareyi bulan toprağa sahip Batı Sahra, 1976 yılında İspanyol sömürgecilerinin çekilmesi ardından Fas ve Moritanya tarafından işgal edilmişti. Ülkenin özgürlüğü için mücadele eden Front Polisario ile Moritanya arasında 1979’da imzalanan antlaşmaya rağmen Fas ordusu bu bölgeleri de işgal etmişti. 

Polisario ile Fas arasında 1991 yılında ateşkes imzalanmıştı. Ancak Fas Krallığı halkın kendi kaderini tayin hakkı için referanduma gidilmesine karşı çıkıyor. 

Ban Ki-moon ile Fas yönetimi arasındaki gerginlik devam ederken, bugün BM Güvenlik Konseyi’ndeki bir toplantıda üye ülkelerin bu soruna yönelik tavırlarını ortaya konması istenecek.