BM Libya’da hastalıkların yayılmasından endişe ediyor

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı kurumlar, Libya’da yaşanan sel felaketlerinden sonra hastalıkların yayılmasından duyduğu endişeyi ifade ederek, “ikinci bir yıkıcı krizi” önlemeye çalıştıklarını bildirdi.

Libya'daki BM Destek Misyonu (UNSMIL) yaptığı yazılı açıklamada dokuz BM kuruluşundan ekiplerin felaketten etkilenen insanlara yardım ve destek sağlamak üzere sahada olduğunu belirtti.

10 Eylül günü Libya’nın doğusunu vuran Daniel fırtınası, Libya'nın doğusundaki Derna şehrinin yukarısındaki iki barajı patlatarak tsunami benzeri bir felakete neden olmuştu. 100 bin nüfuslu kentte ev bloklarının tamamı yıkılmıştı.

Libyalı yetkililere göre 3 binden fazla kişi, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre 11 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

USNMIL, "Yerel yetkililer, yardım kuruluşları ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ekibi, özellikle kirli su ve kötü hijyen yoluyla hastalıkların yayılma riskinden endişe duymaktadır" dedi.

Açıklamada, WHO ekibinin “hastalığın yayılmasını önlemek ve bölgede ikinci bir yıkıcı krizi önlemek için çalışmaya devam ettiği” kaydedildi.

Aynı kaynağa göre, son birkaç gün içinde Derna ve çevresinde bulunan BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF ekipleri, üç ay boyunca 15 bin kişiye destek olmak amacıyla tıbbi destek sağladı.

Açıklamada ayrıca BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) Libya'nın doğusundaki en büyük şehir olan Derna ve Bingazi'de yerlerinden edilmiş 6 bin 200 aileye battaniye ve pişirme ekipmanları gibi temel yardım kitleri dağıttığı belirtildi.

Bununla birlikte Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından 5 binden fazla haneye gıda kumanyası dağıtıldı ve WHO tarafından kiralanan bir uçakla 28 ton tıbbi malzeme gönderildi. 

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise "460 aileye gıda dışı malzeme ve Bingazi'deki 4 bin aileye de ilaç desteği" sağladı.