BM, Lübnan’dan Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını istedi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Lübnan hükümetini Hizbullah hareketini silahsızlandırmaya çağırdı.

Guterres yaptığı açıklamada “Lübnan’da hükümeti ve silahlı kuvvetleri, Hizbullah’ın silah elde etmesi ve paramiliter kapasitelerini güçlendirmesini yasaklamak için gerekli tüm tedbirleri almaya çağırmaya devam ediyorum” dedi.

BM Genel Sekreteri, “Hizbullah’ın Suriye çatışmasına dahil olmaya devam etmesi, Beyrut’u bölgesel çatışmalara dahil etme, Lübnan ve bölgenin istikrarını sarsma riski taşıyor” diye ekledi.

Guterres, Filistin Kurtuluş Örgütü ve El Fetih hareketinin bölünmesinden doğan Fetih El İntifada’nın Lübnan’daki askeri üslerinin tasfiye edilmesi konusunda da herhangi bir ilerleme sağlanmadığını ifade etti.

Bu açıklamadan önce İsrail’in BM’deki temsilcisi Danny Dannon, geçen Çarşamba günü yaptığı açıklamada BM’nin Lübnan’daki gücü FINUL bünyesinde “büyük değişiklikler” istediklerini belirtti. Temsilciye göre Hizbullah, FINUL’un faaliyetlerini felç etmeye ve bölgedeki pozisyonlarını güçlendirmeye devam ediyor.

BM Genel Sekreteri’nin açıklamasının ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompoe’nu bu Çarşamba İsrail’e yaptığı ziyarete denk geldi.

Açıklamanın ayrıca Almanya’nın Hizbullah’a ilişkin kararlarından sonra gelmesi dikkat çekti. Hizbullah’ın daha önce sadece askeri faaliyetleri Almanya’da yasak kapsamındaydı. Ancak Nisan ayı sonunda İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in sözcülerinden Steve Alter, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada bakanlığın “Şii terörist örgüt Hizbullah’ın Almanya’daki faaliyetlerini bugün yasakladığını” belirtti.

Geçtiğimiz Eylül ayında eski Amerikan büyükelçi ve bugün ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı olan Richard Grenell, Almanya’yı Şii hareketin tüm siyasi faaliyetlerini yasaklamaya çağırmıştı. Daha önce Birleşik Krallık ve Hollanda da benzer kararlar almıştı.