BM Sudan’daki çatışmaların etnik boyutundan endişeli

Birleşmiş Milletler Sudan’daki çatışmaların Darfur bölgesinde etnik bir boyut kazandığına dikkat çekerken, ülkeden kaçanların sayısının 560 bini aştığını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Sudan'daki krizden etkilenen insanların ihtiyaçlarının giderek arttığına dikkat çekti.

Yerinden edilen insanların sayısının artmaya devam ettiğini ve yardımların güvensizlik nedeniyle ciddi şekilde sınırlı kaldığına işaret eden UNHCR, erişim ve finansman eksikliğine vurgu yaptı.

UNHCR yardım operasyonlarından sorumlu Yüksek Komiser Yardımcısı Raouf Mazou, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada iki aydan biraz daha uzun bir süre içinde 560 bin kişinin mülteci durumuna düşmesinin “çok büyük bir sayı" olduğunu belirtti.

Mazou, "Ülkelere gelen mültecilerin oluşturduğu yük bazı durumlarda hükümetleri korkutabilir. Bu nedenle sığınma ülkelerine sınırlarını açık tutmaya devam etmelerini her zaman hatırlatmalı ve sormalıyız, ancak aynı zamanda ihtiyaçları karşılayacak olanaklara sahip olmalarını da sağlamalıyız” şeklinde konuştu.

15 Nisan’dan bu yana General Abdul Fettah El Burhan’a bağlı ordu ile eski ortağı general Muhammed Hamdan Daglo’nun paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında iktidar savaşı yaşanıyor. Bu iki güç, daha önce ittifaktılar. Ama iki aydır silahla iktidarı ele geçirmek için birbiriyle savaşıyorlar. Bu savaşın bedelini ise, zaten yoksul olan ülkede siviller ödüyor.

ACLED isimli sivil toplum örgütünün son raporuna göre, çatışmaların başladığı nisan ayı ortasından bu yana Sudan'daki savaş 2 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Çatışmalar özellikle Darfur’da şiddetlenmeye başladı. Mazou, "Darfur'daki durum muhtemelen bizi en çok endişelendiren durum" dedi.

Çad'a kaçan mültecilerin sayısının giderek arttığını ve bunların "yaralı olarak geldiklerini" söyleyen Mazou, "Darfur'da çatışma yoğunlaşıyor. Geçmişte gözlemlediğimiz etnik boyut maalesef geri geliyor" diye ekledi

Mazou, "Bugün, çatışmaların genişlediğini ve yoğunlaştığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

UHCHR, bu ölümcül çatışmaların altı ay içinde bir milyon mülteci yaratacağını tahmin ediyor.

Mazou, "Maalesef Darfur'daki eğilimler ve durum göz önüne alındığında, muhtemelen bir milyonu aşacağız" dedi.