BM Suriye için yeni bir Anayasa önerdi

Birleşmiş Milletler’in Suriye özel elçisi, Salı günü Cenevre’de başlayan müzakerelerin yeni turunda, yeni bir Anayasa önerisinde bulundu.

Başar El Caferi öncülüğündeki Suriye rejimi heyeti ile “muhalefet” olarak öne sürülen Yüksek Müzakere Komitesi’nin Çarşamba öğleden sonra, öneriye yanıtlarını vermesi gerekiyor.

BM özel elçisi Staffan de Mistura, Salı günü taraflarla ayrı ayrı iki kez görüşmelerde bulundu.  Müzakereler akşam geç saatlere kadar sürdü.

AFP’nin haberine göre Mistura, yeni bir Anayasa hazırlamak için sivil toplum aktivistleri ile teknokratlardan oluşan bir ekibin oluşturulmasını önerdi.

Bu “danışma” ekibinin “özel seçeneklere göre anayasa projesini oluşturmak” için hemen çalışmaya başlayabileceği belirtildi. Anaysa projesi ile, müzakere edilmekte olan geçiş süreci boyunca “anayasal veya hukuki bir boşluktan” kaçınmanın amaçlandığı ifade edildi.

Cenevre’deki müzakerelerinin gündeminde dört temel konu var: Yeni Anayasa, terörizmle mücadele, siyasi geçiş süreci ve seçimlerin örgütlenmesi. Anayasa önerisinin içeriğine ilişkin bilgi alınamadı.

2016’dan bu yana Cenevre’de beş tur görüşme gerçekleşti. Bunların hiçbirinde taraflar yüz yüze görüşme gerçekleştirmedi. Beş müzakere turu da başarısızlıkla sonuçlandı. Müzakerelerin bir tarafından Suriye rejimi, diğer tarafında da dış güçlerin çıkarlarını temsil eden gruplar yer alıyor. Bu grupların, sahada bir temsiliyet gücü ve çözüm yeteneği bulunmuyor. Özellikle Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ve bazı batılı devletlerin çıkarları doğrultusunda hareket eden gruplardan oluşuyor.