BM’ye göre normale dönüş ancak aşı ile mümkün

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyada normale dönüş duygusunun ancak güvenilir bir aşı ile mümkün olacağını belirti.

Guterres, Covid-19’a karşı “güvenilir ve etkili bir aşı dünyada normalleşme duygusuna geri dönüşü sağlayacak tek araç olabilecek” dedi.

BM Genel Sekreteri, yıl sonuna kadar bir aşının hazır olmasını umut ettiğini belirtirken, böyle bir aşının “milyonlarca kişinin yaşamı ve sayısız milyarlarca doları kurtaracağını” ifade etti.

BM üyesi 50 dolayında Afrika ülkesinin yöneticileri ile videokonferans yapan Guterres, aşı çalışmalarının hızlandırılması ve herkesin erişebileceği bir duruma getirilmesini istedi.

Aşının “evrensel” ve “pandemiyi kontrol etmeye hizmet etmesi” gerektiğini dile getiren Guterres, 25 Mart günü geniş bir insani plan kapsamında başlattıkları 2 milyar dolarlık bağış kampanyasını da hatırlatarak, şimdiye kadar bu miktarın yaklaşık yüzde 20’sini toplayabildiklerini ifade etti.

Guterres, Dünya Sağlık Örgütü sayesinde BM’nin 47 Afrika ülkesine Covid-19 için test kitlerini verebildiklerini belirterek bu konudaki memnuniyetini dile getirdi.