Bonn’daki iklim müzakerelerinde uzlaşı sağlandı

Almanya’nın Bonn kentinde 5 gün boyunca sürdürülen iklim müzakereleri sonucunda geçici bir İklim Paktı’nda uzlaşma sağlandı.

Almanya’nın Bonn kentinde 5 gün boyunca sürdürülen iklim müzakereleri sonucunda geçici bir İklim Paktı’nda uzlaşma sağlandı. Ancak Paris’teki iklim konferansı COP21 öncesinde halen bazı noktalarda tam anlamıyla uyum söz konusu değil.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC)’nin Bonn’daki merkezinde 5 gün süren müzakerelerde, Paris’te 30 Kasım’da başlayacak İklim Zirvesi COP21 için ortak bir metinde uzlaşıldı. 195 ülkeden heyetlerin katıldığı müzakerelerde uzlaşılan metnin Paris’teki ana zirve için temel alınması bekleniyor.

Uzlaşı metnine rağmen özellikle gelişmekte olan ülkeler ile Çin ve Hindistan’ın da aralarında olduğu yükselmekte olan ekonomilerin bazı itirazları bulunuyor. Müzakerelerde yoksul ülkelerin taleplerinin yok sayıldığı itirazı üzerine bazı bölümler yeniden uzlaşı metnine kondu. 130’u aşkın ülkenin en önemli itirazlarının başında, yenilenebilir enerjilere geçiş amacıyla gerekli olan finansal yardımların az olması bulunuyor.

Bonn’daki toplantı, Paris’te 30 Kasım-11 Aralık tarihleri arasında yapılacak iklim zirvesi COP21 öncesindeki son en önemli müzakere olma niteliğindeydi. Paris’teki dev zirvede, küresel ısınmaya yol açan zararlı gazların miktarının 2020 yılına kadar 1990 yılına oranla yüzde 20 azaltılması hedefinin kabul edilmesi bekleniyor.

Zararlı gazların salınımına ilişkin olarak bugüne kadar 150 kadar ülke çeşitli vaatlerde bulundu. Atmosfere salınacak sera etkili gazların azaltılmasının küresel ısınmayı 2 dereceyle sınırlı tutmak için gerekli olduğu biliniyordu.

Ancak Bonn’da üzerinde uzlaşılan metnin Paris’te ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarınca da görüşüldükten sonra onaylanması gerekecek. Paris’teki COP21 zirvesinde 12 gün boyunca çetin müzakerelerin yapılması bekleniyor.