Boris fırtınası: Romanya’da 5, Polonya’da bir ve Avusturya'da bir ölü

Orta ve Doğu Avrupa'daki Boris fırtınasının getirdiği şiddetli yağışlar birçok ülkede sellere neden olurken, Romanya’da 5, Polonya’da bir ve Avusturya'da bir kişi hayatını kaybetti.

Boris Fırtınası, olağanüstü yağışlarla birçok ülkede sele neden olarak, Orta ve Doğu Avrupa'nın tamamını etkilemeye devam ediyor  Romanya ve Polonya'da ölümler yaşandı, on binlerce ev elektriksiz kaldı ve bazı köyler boşaltıldı. Slovakya, Macaristan, Avusturya ve Almanya da sel baskınlarına karşı hazırlık yapıyor. 

Romanya acil durum servisleri, selden en çok etkilenen bölge olan ve 5 bin evin etkilendiği Galati'deki (güneydoğu) arama çalışmaları sırasında 5 kişinin cesedini bulduklarını açıkladı.

Açıklamaya göre “şiddetli yağış nedeniyle sel meydana geldi” ve ülke genelinde toplam 19 bölgede yüzlerce kişi kurtarıldı. 

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, “Avrupa kıtasında giderek artan ve dramatik sonuçları olan iklim değişikliğinin etkileriyle bir kez daha karşı karşıyayız” dedi.  Iohannis, “Aşırı hava olaylarını öngörme ve halkı uyarma kapasitemizi güçlendirmeye devam etmeliyiz” diye ekledi. 

Boris fırtınasının yol açtığı sağanak yağmur ve yükselen nehirlerin vurduğu Polonya'da yetkililere göre bir kişinin boğularak can verdi. Polonya hükümeti ülkede durumun en tehlikeli olduğu yerin güneybatı bölgesi olduğunu ve önümüzdeki birkaç saatin en zor saatler olduğunu açıkladı. 

Komşu Çekya’da ise dört kişinin kayıp olduğu açıklandı. Çek Cumhuriyeti'nde 100.000 itfaiyeci seferber edildi ve cuma günü başta ağaç devrilmesi ve sel bağlantılı yaklaşık 2.900 olay kaydedildi. Elektrik şirketi CEZ'e göre Cumartesi günü 60.000'den fazla ev elektriksiz kaldı.

Slovakya'nın başkenti Bratislava'da da olağanüstü hal ilan edildi.  

Avusturya'nın kuzeydoğusunda Boris fırtınasının neden olduğu sele müdahale ederken bir itfaiyecinin öldüğü bildirildi. Ülkenin güneyinde saatte 146 kilometreye varan rüzgarlar kaydedilirken, kuzeyde metrekare başına 170 litreye varan yağışlar kaydedildi.

Yerel medyaya göre, başkent Viyana'da itfaiye ekipleri son 24 saat içinde enkazla tıkanan ana yolları açmak ya da bodrumlardan su pompalamak için yaklaşık 150 kez müdahalede bulundu.

Geçtiğimiz hafta 30 derecenin üzerinde sıcaklıkların kaydedildiği Tirol'de eylül ortası için istisnai bir durum olan yer yer bir metreye varan kar yağdı.