Brezilya’da petrol çalışanlarının direnişi devam ediyor

Brezilya’da kamuya ait petrol şirketi Petrobras’da çalışan onbinlerce emekçinin grevi devam ediyor.

Brezilya’da kamuya ait petrol şirketi Petrobras’da çalışan onbinlerce emekçinin grevi devam ediyor. Hak talepleri henüz kabul görmeyen çalışanların grevi nedeniyle ülkede petrol üretimi dörtte bir oranında düşerken, Petrobras’ın kalifiye olmayan geçici işçilerle sorunu çözmeye çalıştığı bildiriliyor.

Yaklaşık 85 bin Petrobras çalışanından 40 bininin üyesi olduğu Ulusal Petrol Çalışanları Federasyonu (FNP) tarafından geçtiğimiz hafta sonunda başlatılan grev devam ediyor. FNP’nin 24 Ekim’de yaptığı grev çağrısına Pazar günü de FUP adlı diğer çalışan sendikası destek verdi.

Grevle birlikte Eylül ayında günlük 2 milyon varil olan petrol üretiminin en az yüzde 25 oranında gerilediği öğrenildi. FNP sendikası yöneticisi Emanuel Cancella, grev nedeniyle üretimin bu denli düşmesine rağmen Petrobras şirketinin ‘katı tutumunda’ ısrar ettiğini söyledi.

Sendika yöneticisi, şirketin üretim açığını kapatmak için kalifiye olmayan çalışanları geçici olarak işe aldığını da kaydetti.

Brezilya’daki onbinlerce petrol emekçisini temsil eden sendikalar maaşlara en az yüzde 18 zam talep ediyorlardı. Sendikaların verdiği bilgilere göre Petrobras ile yapılan son görüşmede yüzde 8 civarında bir zam önerildiği de kaydedildi.

Ülkede kamuya ait petrol şirketi Petrobras’da ortaya çıkan büyük rüşvet skandalına Devlet Başkanı Dilma Roussef’in de aralarında olduğu birçok hükümet üyesinin de adı karışmıştı. Şirket, 2014 yılında en az 2 milyar dolar zarar ettiğini, yatırımların ise önümüzdeki yıl için 27 milyardan 19 milyar dolara düşürüldüğünü açıklamıştı.