Britanya’da Theresa May çoğunluğu kaybetti

Birleşik Krallık’ta bugün yapılan ve ülkeyi Avrupa Birliği’nden çıkış (Brexit) müzakerelerine hazırlayacak hükümeti de belirleyecek seçimler sonuçlandı.

Birleşik Krallık seçimlerin de sandıkların Londra saatiyle saat 22.00’de kapanması ardından yayınlanan sandık çıkış anketlerine göre Başbakan Theresa May liderliğindeki Muhafazakar Parti 17 sandalye kaybederek 314 sandalye kazanabildi. Muhafazakarlar, 650 sandalyeli Avam Kamarası’ndaki çoğunluğu kaybetti.  

Daha sol politikalar vaadiyle seçimlere katılan anamuhalefetteki İşçi Partisi ise sandalye sayısını 36 arttırarak 266’ya çıkarmayı başardı.

İskoçya’nın bağımsızlığından yana olan Nicola Sturgeon liderliğindeki İskoçya Ulusal Partisi (SNP) de 22 sandalye kaybetti ve 35 sandalyeye geriledi.

2016’da kabul edilen Brexit referandumunu yenileme vaadini öne çıkaran Liberal Demokratlar ise sadece 14 sandalye kazanabildiler. Liberaller bir önceki seçimde 8 sandalye kazanmıştı. Galler’de örgütlenen Plaid Cymru 3, Yeşiller 1 sandalye kazanırken, diğer 18 sandalye ise bölgesel partiler ve adaylar arasında paylaşıldı.