Brüksel’de mini zirve öncesi Balkan ülkeleri tepkili

Türkiye üzerinden Balkan ülkelerine, oradan da Batı Avrupa ülkelerine yönelik mülteci göçüyle ‘mücadelede’ alınacak önlemler için bugün Brüksel’de özel bir zirve düzenleniyor.

Türkiye üzerinden Balkan ülkelerine, oradan da Batı Avrupa ülkelerine yönelik mülteci göçüyle ‘mücadelede’ alınacak önlemler için bugün Brüksel’de özel bir zirve düzenleniyor. Zirveye katılan Balkan ülkeleri, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin mülteci sorununu ve göçün gerçekleşme biçimi konusunda ‘bilgisiz’ olmakla suçluyor.

Brüksel’de bugün düzenlenecek olağanüstü zirveye Almanya ve Avusturya gibi AB ülkelerinin yanı sıra göç yolu üzerindeki Sırbistan ve Makedonya’nın devlet ve hükümet başkanları  katılıyor.

Zirve öncesinde AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker tarafından katılımcı ülkelere gönderilen 16 maddelik bir tasarı ise eleştirilere konu oldu. Tasarıda, mültecilerin bulundukları ülkelerden ancak ‘komşu ülkenin kurumlarının onayı halinde’ sınırı geçmelerine izin verilmesine ilişkin madde Balkan ülkelerinin tepkisini çekti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanović, mülteci göçünün kontrol edilemez bir olgu olduğuna dikkat çekti. Milanović, “Bu tasarı gerçekçi değil. Her kim yazdıysa bunu, olayların nasıl geliştiğini bilmiyordur ve aylar süren uykusundan uyanmış olmalı” diyerek, sert tepki gösterdi.

Bulgaristan ve Romanya ile Sırbistan’dan yapılan açıklamalarda ise ülke topraklarının ‘AB ve Türkiye arasında tampon bölge olmasına’ razı gelinmeyeceği vurgulandı. Her üç ülkenin açıklamalarında, Almanya ve Avusturya’nın AB Komisyonu’nun önerisi lehinde karar almaları halinde sınırlarını kapatacakları duyuruldu.

Bugünkü özel mini zirvede Balkan ülkeleri üzerinden gelen mültecilerin ülkelerin sınırlarını kolaylıkla aşmalarının engellenmesine yönelik ortak kararlar alınması hedefleniyordu. AB Komisyonu’nun bu yönlü çabasına Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Sırbistan’ın sert tavır alması bekleniyor.

Ağustos ayından bu yana yüz binlerce kişinin Türkiye sınırlarını rahatlıkla aşarak, Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden Batı Balkanlara geçtikleri görüldü. Bu tarihten itibaren her gün on binlerce mültecinin sınırları aştığı biliniyor.

Birleşmiş Milletler’e göre sadece dün Sırbistan’dan Hırvatistan’a 3 bin mülteci geçiş yaparken, Hırvat polisi bu mültecilerin Slovenya’ya geçişine izin verdi.

Daha batıdaki Avusturya’ya ise dün 6 bin civarında mültecinin giriş yapması bekleniyordu.