Bulgaristan da mültecilere karşı sınır güvenliğini arttırıyor

Türkiye üzerinden Yunanistan’a gelen on binlerce mültecinin Batı Avrupa ülkelerine geçmek için alternatif yol arayışları devam ediyor. Arnavutluk’tan sonra Bulgaristan da sınırlardaki güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkarıyor.

Bulgaristan Savunma Bakanı Nikolay Nençev, ülkeye yönelik mülteci akını riskine karşı sınırlardaki önlemlerin arttırılacağını duyurdu. Bakan, ‘ihtiyaç halinde’ sınıra tel örgüler çekilmesinin düşünülebileceğini söyledi.

İçişleri Bakanı Rumyana Baçvarova da, sınırlardaki ‘mülteci göçü riskine’ karşı önlemlerin üst düzeye çıkarılacağını söyledi.

Yunanistan veya Türkiye’den mülteci göçüne dair veriler olmasa da Bulgaristan’ın sınır güvenliği için önlemleri arttırdığı görülüyor. Geçtiğimiz günlerde Yunanistan sınırında iki ülkenin güvenlik birimleri ortak tatbikat yaparken, sınıra 400 kadar asker sevkedildi.

Başbakan Boyko Borisov’un verdiği bilgilere göre, sınırdaki askerlere ek olarak 500 kadar askerin daha gönderilmesi gündemde.

Bulgaristan hükümetinin bir diğer çekincesi ise Türkiye sınırı ve şebekelerin bu sınırı kullanma tehlikesi. 2014 yılında 30 kilometrelik bir hatta çekilen tel örgülü bariyerlerin 130 kilometreye kadar uzatılması gündemde.

Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçen ve sayıları 30 bini geçen mülteciler, Makedonya’nın sınırlarını kapatması nedeniyle alternatif geçiş yollarına başvuruyorlar. Bulgaristan’ın yanı sıra Yunanistan’a sınırı olan Arnavutluk’un da bu geçişler için hedefte olduğu biliniyor.