Calais’deki mülteciler için yargı devreye girdi

Fransa’nın Manş Denizi kıyısındaki Calais kenti çevresinde 6 bin kadar mültecinin açık havada yaşadığı kamp bölgesine ilişkin yerel yönetimler ve valiliğin duyarsızlığı devam ediyor.

Fransa’nın Manş Denizi kıyısındaki Calais kenti çevresinde 6 bin kadar mültecinin açık havada yaşadığı kamp bölgesine ilişkin yerel yönetimler ve valiliğin duyarsızlığı devam ediyor. İnsani yardım kuruluşlarının mahkemeye yaptığı başvuru sonucunda sağlık alanında bazı önlemlerin alınmasına hükmedildi.

Lille İdare Mahkemesi’nde Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) ve Katolik yardım kuruluşu Secours catholique tarafından açılan davada, devlet ve yerel yönetimlerin Calais çevresindeki mülteciler için acil önlemler alması kararı çıktı.

Mahkeme kararında, 6 bine yakın mültecinin yaşadığı Calais’deki ormanlık alana en az 10 içme suyu noktası ile 50 kadar banyo ve tuvalet koymaları şartı getirildi. Kararda ayrıca acil durumlar için bölgeye en az bir giriş yolu yapılması zorunluluğu getirildi.

İdare Mahkemesi, Calais Belediyesi’nin bölgedeki çöplerin alınması ve açık alanın temizlenmesi için hizmet götürmesini zorunlu kılarken, bu önlemlerin 8 gün içinde hayata geçirilmesi gerektiğine karar verdi. Mahkeme, önlemlerin geciktirildiği her gün için Calais Belediyesi’ne para cezası kesilmesine de hükmetti.

‘EBEVEYNLERİ OLMAYAN ÇOCUK MÜLTECİLER KAYDA GEÇİRİLSİN’

Mahkeme ayrıca Calais’deki ormanlık kamp alanında yaşayan ve ebeveynleri olmayan çocukların da bakım merkezlerine alınması kararını verdi. Buna göre, Pas-de-Calais Valiliği’nin kararın ulaşmasından 48 saat içinde bölgedeki tüm çocukları kayda geçirerek, ailesi olmayanları çocuk yetiştirme yurtlarına yerleştirmesi gerekecek.