Cenevre-6 da sonuçsuz kaldı

Bölgenin en büyük siyasi ve askeri gücüne sahip olan Kürtlerin davet edilmediği Cenevre-6 görüşmeleri de başarısızlıkla sonuçlandı.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Suriye’deki iç savaşa “siyasi çözüm” aramak adı altında İsviçre’nin Cenevre kentinde 6. turu gerçekleştirilen Cenevre görüşmeleri, hiçbir ilerleme kaydedilmeden sonuçlandırıldı.

Beşşar el Caferi başkanlığındaki rejim heyeti ve “muhalefetten” oluşan Müzakere Yüksek Komitesi heyeti katılımıyla 16 Mayıs’ta Cenevre BM bürosunda başlayan görüşmeler süresince, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve ekibi heyetlerle ayrı ayrı ikili toplantılar gerçekleştirdi.

BM Güvenlik Konsey’inin 2254 sayılı kararı ışığında taraflarla görüşmeler gerçekleştiren de Mistura, 4 gün boyunca sadece yeni anayasa hazırlama sürecindeki teknik konular üzerinde durdu.

REJİM MUHALAFETİN VARLIĞINI YİNE KABUL ETMEDİ

Gergin bir ortamda gerçekleştirilen görüşmelerde rejim heyeti daha önceki görüşmelerde olduğu gibi 6. turda da her fırsatta karşılarında muhalefet adı altında bulunan grupların Suriye’yi temsil etmediğini ifade ederek, bunların Suriye’yi bölmek isteyen devletlerin desteklediği gruplardan ibaret olduğunu dile getirdi.

DE MİSTURA: YENİ ANAYASA ÜZERİNDE DURDUK

Akşam saatlerinde sonlandırılan Cenevre-6 görüşmeleri sonrasında BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, basının karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Görüşmeler süresince yeni anayasa tartışmaları üzerinde durulduğunu ifade eden de Mistura, “Yeni anayasanın içeriğini hazırlayacak biz değiliz. Nasıl bir anayasa olmasına Suriye halkı karar verecek. Biz sadece bu konudaki teknik tartışmalar üzerinde durduk” dedi.

Cenevre görüşmelerinin haziran ayında tekrardan başlayabileceğini söyleyen de Mistura, “Bir sonraki görüşmenin tarihi net değil. Ama görüşmelere devam etmek istiyoruz” dedi.

Kürtlerin gerçek temsilcilerinin davet edilmeden 2012’den beridir belli aralıklarla gerçekleştirilen görüşmeler sürecinde herhangi somut bir sonuca varılmazken, Suriye’de yaşanan iç savaştan kaynaklı bugüne kadar 350 bine yakın insan hayatını kaybederken, 6 milyonun üzerinde de insan ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.