CFDT: Macron başarısız olursa şiddetli çatışmalar olacak!

Fransız işçi sendikası CFDT Genel Sekreteri Laurent Berger, yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ülkeyi ayağa kaldırmada başarısız olması halinde şiddetli çatışmalardan endişe ettiğini söyledi.

Les Echos gazetesine bir mülakat veren Fransız Demokratik İşçi Konfederasyonu (CFDT) Genel Sekreteri Laurent Berger, “Başarısız olmasında kimsenin çıkarı yok. Sonra ne olacağı bilinmez. Şiddetli çatışma riski olduğunu düşünüyorum” dedi.

Berger, “Bunalmış bir toplum karşısında yeni Cumhurbaşkanı’nın yöntem konusunda dikkatli olması gerekir. Diyalog olmadan elinde balta ile teknokratik bir programı uygulamak hiç kimseye yarar sağlamaz. Kendisi için de ülke için de kayıp olur” diye uyardı.

Liberal Macron, bu yazdan itibaren tartışmalı çalışma yasası bir devamı olarak iş pazarında reform yapmak istiyor. Çlışma yasası 2016’de şiddetli protesto gösterilerine yol açmıştı. Bu eylemler, 1968’den bu yana en önemli eylemler olarak değerlendirilmişti.

Macron hırlı ilerlemek için hızlandırılmış yasa prosedürlerinden faydalanmak istiyor. Sosyalist Parti'ye yakın olan CFDT'nin lideri, çalışma kanununda reform yapmanın tek başına iş birimleri oluşturamayacağını belirterek, aksine aceleye getirilmesi halinde ters etki yaratacağını kaydetti.

Berger, şirkette işçinin pozisyonunun güçlendirilmesi gerektiğini belirtirken, “Diyalog gereklidir. Eğer Emmanuel Macron kabaca gitmeye çalışırsa, işe yaramayacak. Kararname ile yasalaştıracağına inanıyorsa yanılıyor” dedi.