Çin’de gazeteciler grevlerine son verdi

Çin’de gazeteciler grevlerine son verdi

Çin'de Haftalık gazetenin başyazısının sansüre uðramasına karşı greve giden gazeteciler, bir anlaşma saðlanması üzerine grevlerine son verdi.

Haftalık Güney gazetesinde çalışan gazeteciler, Yeni Yıl mesajının deðiştirilmesi nedeniyle, propaganda bürosu başkanının istifa etmesini talebiyle greve başlamışlardı.

Komünist Parti'nin bölgedeki liderlerinden Hu Çunhua'nın duruma müdahale ederek gerilimi azalttıðı belirtiliyor. Çin medyasında yer alan haberlere göre, Salı günü akşam saatlerinde varılan bir anlaşma sonucu gazeteciler grevlerini sonuçlandırdı.

Detayları bilinmeyen anlaşama göre, gazetenin Perşembe günkü sayısı normal bir şekilde yayınlanacak ve çalışanlar cezalandırılmayacak.

Gazeteye yapılan sansür, internet kullanıcıları tarafından tepkiyle karşılanmış, gazetenin Guandong'taki genel merkezi önünde gösteriler yapılmış ve başka gazeteler Haftalık Güney gazetesine destek vermişlerdi.

Anlaşmazlık gazetenin temel haklar konusunda anayasal güvence taleplerinin dile getirildiði yeni yıl mesajının gazetelerin yayınlarının Komünist Parti yönetiminin çizgisine uygunluðunu denetleyen propaganda bürosu tarafından deðiştirilmesi üzerine patlak vermişti.

Gazete çalışanlarından bazıları propaganda görevlisi Tuo Zhen'i istifaya çaðıran iki mektup yazmış daha sonra bir günlük grev yapmışlardı.