Covid-19: Afrikalılara yönelik ayrımcılık artıyor

Aylardır koronavirüs salgınının başladığı yer olması nedeniyle dünya genelinde vatandaşları ayrımcılığa maruz kalan Çin’de Afrikalı göçmenlere yönelik ırkçı saldırıların arttığı bildiriliyor.

Son haftalarda Çin’de yaşayan Afrikalı göçmenlere yönelik ayrımcılığın arttığı ve topluca dışlayıcı uygulamalara maruz kaldıkları bildiriliyor. Binlerce vatandaşı Çin’de bulunan Nijerya’da Çinli büyükelçinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasından önce Afrika Birliği (UA) tarafından da Afrikalılara yönelik ayrımcılığa dikkat çekilmişti.

Birlik üyesi 20 ülkenin ortak bir tezkere hazırlayarak, Çin hükümetinin özellikle Afrikalılara yönelik karantina ve toplu test uygulamalarına dikkat çekecekleri bildiriliyor.

TOPLUCA TEST EDİLDİLER

Afrikalı göçmenlere yönelik ayrımcılığın sadece Çinli yurttaşlarla sınırlı kalmadığı ve yetkililer tarafından da ayrımcı muamele yapıldığı iddia ediliyor.

Çin ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkileri geren olaylar, Guangzhou (Canton) şehrinde yaşayan binlerce Afrikalının topluca testlere maruz bırakılması sonrasında başlamıştı. Yeni Çin haber ajansına göre 4 bin 553 Afrikalı arasında 111 kişide Covid-19 tespit edilmesi ardından birçok Afrikalının ırkçı hakaretlere maruz kaldığı savunuluyor.

Çok sayıda Afrikalının evlerinden atıldığı veya işyerlerine girmelerine izin verilmediği öğrenilirken, otel ve restoranların da Afrikalılara kapatıldığı verilen bilgiler arasında. 

ÇİN’İN TİCARİ İLİŞKİLERİ

Söz konusu olaylar, Afrika kıtasıyla ciddi ticari ilişkileri olan ve son haftalarda Covid-19’la mücadele kapsamında tıbbi yardımlarını arttıran Çin yönetimini zorda bırakıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ırkçılık iddiaları reddedildi. Bakanlık Sözcüsü Zhao Lijian, Çin halkının Afrikalıları ‘partner’ ve ‘kardeş’ olarak gördüğüne vurgu yapıldı.

Afrika ülkeleri, Çin açısından önemli ticari partnerler olarak görülüyor. Çin’in Afrika ülkeleriyle dış ticareti 200 milyar dolara yaklaşırken, geçtiğimiz yıl 53 ülkeye verilmek üzere Pekin tarafından 60 milyar dolarlık bir kredinin hazır olduğu duyurulmuştu.