Covid-19’da ikinci dalga endişesi

Koronavirüste vaka sayısı 4 milyon 210 bini, ölü sayısı 284 bini aştı. Bir çok ülke tedbirleri gevşetmeye başladı. İkinci dalga endişesi hakim. Türkiye için hazırlanan raporlarda, cezaevlerinde büyük riskin olduğu ancak önlem alınmadığı belirtildi.

Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 4 milyon 210 bini aştı. Yine dünya genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı da 284 bin civarında.

1 milyon 368 binden fazla vakanın, 80 bin 789 ölümün görüldüğü ABD, bilançoda ilk sırada. ABD'den sonra en çok vaka İspanya'da. En çok ölümün görüldüğü ikinci ülke de İngiltere.

İKİNCİ DALGA ENDİŞESİ

Birçok ülkede sosyal mesafe ve karantina önlemleri hafifletildi. Toplum ve cezaevleri için ciddi önlem almayan Türkiye de tıpkı salgının ilk dönemlerindeki gibi sermaye çevrelerini gözetti ve bugünden itibaren AVM'lerin açılmasına karar verdi.

Asya'da ise ikinci dalga endişesi yaşanıyor. Güney Kore'nin başkenti Seul'de yeni vakalar ortaya çıktı. Çin'de de Rusya ve Kuzey Kore'yle sınır komşusu olan Jilin eyaletindeki Şulan kenti, 11 yeni vakanın ortaya çıkması üzerine karantinaya alındı.

Salgının başladığı yer olan Vuhan'da da ülke dışı kaynaklı olmadığı belirlenen 5 vaka görüldü.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Sözcüsü Mi Feng, halkı virüse karşı tedbiri elden bırakmamaları için uyardı. Feng, yeni vakaların sosyal mesafe önlemlerinin önemini ortaya koyduğuna dikkat çekti.

CNN tarafından yayımlanan bir analizde, "Önlemlerin erken kaldırılmasının yaratabileceği riskleri ve kazanıldığı sanılan bir savaşın belki de yeni başlamış olabileceğini görmek için Singapur'a bakmak yeterli. Nisan başında ülkedeki vaka sayısı 2000'den azdı. Şimdi bu sayı 23.000'den fazla" denildi.

TÜRKİYE

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlama sistemine aykırı davranarak ve ölüm kayıtlarına farklı hastalıklar yazarak gerçek bilançoyu gizleyen AKP-MHP iktidarı yetkilileri, ülkedeki vaka sayısının 138 bin 657'ye ulaştığını duyurdu. İktidara göre ölü sayısı ise 3786 oldu. Vakalardan 1542'si, ölümlerden 47'si yeni.

İKTİDAR HALKI DEĞİL SERMAYEYİ KORUYOR

AKP-MHP iktidarı, cezaevlerinden emekçilere kadar hiçbir alanda ciddi önlem almadığı gibi, sermaye çevrelerini gözeterek AVM'lerin açılmasına karar verdi. Ülkede bugünden itibaren AVM'ler açıldı.

Demokrasi İçin Birlik, sermayenin çıkarlarını değil, toplumun sağlığını ve canını gözetecek, acil yaşam gereksinimlerinin karşılanacağı bir geçiş programı hazırlanması gerektiğini belirtti. Birlik ayrıca, "Anayasa’daki, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. Maddesindeki ayrımcılık yasağına aykırı olan, muhalifleri terör suçlamasıyla kapsam dışında bırakan infaz yasası iptal edilmeli" dedi.

SAĞLIKÇILARDA VAKA ARTIYOR

İzmir Tabip Odası, sağlık çalışanlarındaki vaka sayısını güncelledi.

152’si hekim, 2’si diş hekimi, 154’ü hemşire-ebe-sağlık memuru, 88’i personel, 16’si tıbbi sekreter, 26’ü teknisyen, 30’u memur, 6’sı eczacı, 2’si psikolog, 5’i güvenlik görevlisi, 1’i şoför ve 2’si mühendis olmak üzere toplam 484 sağlık çalışanının koronavirüs testinin pozitif çıktığı duyuruldu.

960 AİLE DAHA 'KARDEŞ' OLDU

AKP-MHP iktidarının engellemelerine rağmen HDP'nin toplumsal dayanışma çalışmaları sürüyor.

HDP'nin koronavirüs sürecinde ihtiyaç sahibi ailelerle dayanışmak amacıyla başlattığı 'Kardeş Aile Kampanyası' yayılarak devam ediyor. Kampanya kapsamında İstanbul'da binlerce aileye ulaşıldı. Kentte şimdiye kadar 12 bin 300 ailenin temizlik, gıda ve benzeri temel ihtiyaçları karşılandı, 960 aileye ise, 'kardeş aile' bulundu.

CEZAEVLERİNDE VİRÜS VAR, ÖNLEM YOK

İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Covid-19 Hapishane İzleme Haftalık Bülteni’nin 4’üncüsünü yayımladı. Bültende, cezaevlerinde alınan önlemlerin pandemi karşısında yetersiz olduğu vurgulandı.

Yine Marmara Bölgesi’ndeki cezaevlerine ilişkin hazırlanan raporda da koronavirüsün cezaevlerinde hızla yayıldığı ve yeterli önlemin alınmadığı uyarısı yapıldı.

Bu arada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride dikkat çeken HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, İmralı’ya hemen bağımsız sağlık heyetinin gitmesi gerektiğini belirtti.

ABD

ABD'de 1 milyon 368 bin 021 kişi enfekte olurken, 80.789 kişi yaşamını yitirdi. Dünya genelinde en çok vaka ve ölüm ABD'de.

Başkan Yardımcısı Mike Pence, birlikte çalıştığı kişilerin koronavirüs testi pozitif çıkmasına rağmen, karantina altına alınmadı. Pence'in sözcüsü, Başkan Yardımcısı'nın sağlık biriminden gelen tavsiyelere uyduğu ancak karantinada olmadığını duyurdu.

İTALYA

İtalya'da salgının ekonomik sonuçları ve kısıtlayıcı tedbirler nedeniyle 700 bin çocuğun gıda yardımına ihtiyaç duyduğu açıklandı. Açıklama, İtalya ziraatçılar derneği Coldiretti tarafından yapıldı.

İtalya'da sanayi üretiminde 1990'lı yılların seviyesine düşüldü, ekonomide de yüzde 4,7 küçülme yaşandı.

İSPANYA

İspanya'da 3480 yeni vaka görüldü ve toplam vaka sayısı 268.143 oldu. 26.744 kişi ise koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi ve bunların 123'ü yeni.

İspanya’nın birinci futbol ligi La Liga, maçlara 12 Haziran’da tekrar başlamayı planlıyor. La Liga Başkanı Javier Tebas, maçların seyircisiz oynanacağını duyurdu.

Ülkede son günlerde bazı önlemler gevşetildi.

FRANSA

Fransa'da 176.970 vaka var. Ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı da 26.380. 94 binden çok kişi de tedavi sürecinde.

İNGİLTERE

219.183 vakanın olduğu İngiltere'de can kaybı sayısı da 31.855.

Başbakan Boris Johnson’ın dün açıkladığı ve ülkeye gelecek kişilerin iki haftalık karantinaya alınması uygulamasından, Fransa ve İrlanda'dan ülkeye girenlerin muaf tutulacağı açıklandı.

Johnson, evden çalışabilenlerin evden çalışmaya devam etmesi, zorunda olanların işlerine gitmeleri gerektiğini söyledi. Başta inşaat ve imalat olmak üzere, işyerinden çalışmak zorunda olanların işbaşı yapmasının teşvik edildiğini belirten Johnson, işe gitmek zorunda olanlara ise toplu taşımayı değil, özel araçlarını kullanma çağrısı yaptı.

ALMANYA

Almanya'da vaka sayısı 171.879, can kaybı sayısı 7.569.

Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, hafta sonunda koronavirüs önlemlerine karşı düzenlenen protestolara atıfta bulunarak, halkı salgına karşı mücadelede birliğe çağırdı.

Spahn, salgın için "Hâlâ tam içindeyiz, bitmiş değil" ifadesini kullandı.

HOLLANDA

Hollanda'da 161 yeni vaka görüldü ve toplam sayı 42.788'e çıktı. Ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı da 16 yeni ölümle 5456'ya çıktı. Hollanda'da 37 binden fazla kişi de tedavi görüyor.

BELÇİKA

Belçika'da 53.449 vaka, 8.707 ölüm görüldü. Vakalardan 368'i, can kayıplarından 51'i yeni kaydedildi.

Belçika'da Covid-19 nedeniyle yoğun bakımda kalan hastalara depresyon, kaygı (anksiyete) ve travma sonrası stres nedeniyle psikolojik tedavi uygulanmasına karar verildi.

İSVİÇRE

İsviçre'de 30.344 vaka, 1834 ölüm var. Vakalardan 39'u, ölümlerden de 1'i yeni. 1900 civarında kişi ise ülkede tedavi görüyor.

İRAN

Hükümetin açıkladığı verilere güvenilmeyen İran'da vaka sayısının 109.286 olduğu belirtildi. Ülkedeki ölü sayısı ise 6.685 şeklinde açıklandı. İran'daki vakaların 1.683'ü, ölümlerin 45'i yeni.

RUSYA

Rusya'da son 24 saatte tespit edilen 11 bin 656 yeni vaka oldu. Vaka sayısı 221.344'e çıktı. Ülkede 94 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle ölü sayısı 2009'a çıktı. Rusya, en fazla vaka görülen üçüncü ülke konumuna yükseldi. Hükümetin gerçek bilançoyu açıklamadığı da belirtiliyor.