‘Covid-19’da ölümler genetik kaynaklı olabilir!’

İngiliz bilim insanlarının yaptığı bir araştırmada, yeni tip koronavirüsün etki gücünün bireyin genetik yapısına göre değişebileceği tezi üzerinde duruluyor.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Covid-19 salgınında yaşamını yitirenlerin bazılarının aynı aileden olmaları bilim insanlarını genetik etkilere yöneltti.

Londra’daki Kings College genetik uzmanlarından Tim Spector tarafından yönetilen ekibini yaptığı araştırmaya göre, bireylerin genetik yapısına göre Covid-19’dan etkilenme biçimi değişiyor olabilir.

HER BİREYİN GENETİĞİ HASTALIĞA KARŞI FARKLI DİRENÇ GÖSTEREBİLİYOR

Bir bireyin Covid-19 hastalığıyla mücadele edebilmesinin genel sağlık durumu ve bağışıklık sistemine bağlı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, her iki faktörün de doğrudan genetikle bağına işaret ettiler. ‘Covid-19 Symptom Tracker’ adlı uygulamanın verileri üzerinden yapılan çalışmada, semptomların yüzde 50’sinin genetik olduğu sonucuna varıldı.

İngiltere’de en az iki ayrı vakada ikiz kardeşler ile bir erkek ve bir kadın kardeşlerin birkaç günlük aralarla öldüğü tespit edilmişti.

Araştırmada, akraba bireylerde genetiğin görülen semptomlar üzerinde etkisi olabileceği sonucu çıktı.

AYNI ORTAMI PAYLAŞMA VE YAŞAM TARZI BAĞLANTILI DA OLABİLİR

Ancak çalışmayı yürüten genetik uzmanları, bu tezin sağlamlığının daha detaylı irdelenmeye muhtaç olduğunun altını çiziyor.

Uzmanlar hastalığın birden fazla kardeş çift öldürmesi konusunda farklı bir görüşün de dikkate alınmasını istiyor. Araştırmaya göre, aynı genetiğe sahip bireyler arasında görülen ölümler benzer yaşam tarzına sahip olma veya aynı çevreyi paylaşmanın sonucu da olabilir.

Ayrıca ölen bazı kişilerde teşhis konmamış hastalıklar nedeniyle Covid-19’a yenik düşmüş olabilecekleri de bir başka sav.