Covid-19 kanda pıhtılaşma ve kangrene neden olabilir!

ABD’li doktorlar, Covid-19 vakalarında iyileşmeden sonra kanda pıhtılaşma riskinin olduğunu duyurdu.

Covid-19 vakalarının iyileştikten sonra bedenlerinde kalıcı veya geçici olarak sağlık sorunlarının oluşup oluşmayacağı sorusu da cevap arıyor. Virüsün akciğer ve böbrekler dışında kanda da önemli hasarlara yol açacağına dair bilgiler paylaşıldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’ne bağlı Los Angeles şehrinde 18 gün boyunca yoğun bakımda kalan bir hastanın tedavi sonrasında bir bacağının kesilmek zorunda kalındığı duyuruldu. Bu kişinin Kanadalı aktör Nick Cordero olduğu öğrenildi.

KANDA PIHTILAŞMAYA YOL AÇTI

Söz konusu hastanın yoğun bakımda bulunduğu sürede kanda pıhtılaşma oluştuğu ve bunun sonunda bacağındaki damarların tıkanması nedeniyle kangren oluştuğu bildiriliyor. Hastanın Covid-19 bulaşmasından önce bilinen başka bir sağlık sorununun olmaması da pıhtılaşmanın yeni tip korona virüsü nedeniyle meydana geldiği savını güçlendiriyor.

Kandaki pıhtılaşma bacaklarda ‘plebit’ olarak da bilinen damarlarda tıkanmaya yol açarken, pıhtıların akciğerlere kadar ulaşması sonucunda akciğer ambolisine neden oluyor.

Kalp krizi ve felce de neden olan kandaki pıhtılaşmanın birçok Covid-19 hastasında görüldüğü belirtiliyor.

PIHTILAŞMA SADECE BİR HASTANEDE İKİ HASTADA KANGRENE YOL AÇTI

Hastanelerde tedavi gören diğer iki hastadan birinin bir elinin, diğerinin ise 4 parmağının kangren olması nedeniyle kesilmesi gerektiği de verilen bilgiler arasında. 

Birçok hastadaki pıhtıların ‘mikro’ düzeyde olmaları nedeniyle ameliyatla kırılmalarının mümkün olmadığı ve bu nedenle de organlarının kesilmek zorunda kalındığı biliniyor.