Danimarka, F-16'larını beklenenden daha erken çekiyor

Danimarka Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada ellerindeki Amerikan F-16 tipi savaş uçaklarının planlanandan iki yıl önce elden çıkaracaklarını bildirdi. Bunlardan bazılarının Ukrayna’ya bağışlanacağı belirtiliyor.

Danimarka Savunma Bakanı Vekili Troels Lund Poulsen, ABD F-16 savaş uçaklarını planlanandan iki yıl önce, diğer bir ifadeyle 2025'ten itibaren uçak filosundan çekeceğini duyurdu.

Kamu televizyonu DR’ye konuşan Bakan Vekili, “F-35'ler aşamalı olarak devreye alınabilir ve beklenenden daha erken faaliyete geçirilebilir. Bu nedenle, şu anda F-16'ların planlanandan daha erken hizmetten çekilebileceği bir durumdayız" dedi.

Parlamentoya gönderilen ve DR'nin de gördüğü bir belgeye göre, bu uçakların 2027'ye kadar uçması gerekiyordu. Ancak bakan, F-16'ların "2024'e kadar Danimarka'da kalacağını" açıkladı.

Danimarka, yaz bitmeden önce kendi topraklarında Ukraynalı pilotların F-16 eğitimi için hazırlıklarını tamamlıyor.

Lund Poulsen, "Danimarka'nın Ukrayna'ya özel F-16 savaş uçağı bağışını ve kaç tane olacağını da değerlendireceğiz." dedi.

Danimarka Hava Kuvvetleri, yaklaşık 30'u çalışır durumda olan 43 F-16'ya sahip. İskandinav ülkesi Danimarka, kısa süre önce bu uçakların yerini alacak ilk beşinci nesil F-35'lerini almaya başladı.