'Demir Leydi' 87 yaşında öldü

'Demir Leydi' 87 yaşında öldü

İngiltere'nin eski başbakanlarından 'Demir Leydi' lakaplı Margaret Thatcher 87 yaşında hayatını kaybetti. Thatcher'ın bugün sabah saatlerinde felç geçirdiği, ardından hayatını kaybettiği belirtildi.

Thatcher ailesinin sözcüsü Lord Tim Bell, "Mark ve Carol Thatcher anneleri Barones Thatcher'ın bu sabah geçirdiği felcin ardından huzurlu bir biçimde yaşamını yitirdiğini büyük bir üzüntüyle duyurmuştur" dedi.

İngiltere’nin ilk ve tek kadın başbakanı olan ve arka arkaya üç seçim kazanan Margaret Thatcher 10 sene kadar önce de birkaç kez felç geçirmişti.

Yıllardır ağır hafıza kaybı problemleri yaşayan ve toplum karşısına çıkmayan Thatcher’in son dönemlerinde artık yakın arkadaşlarını bile tanıyamadığı belirtilmişti. Eski Başbakan’ın hayatı 2011 yılında “Demir Leydi” adlı bir filme de konu olmuştu.

Thatcher, bir Batı Avrupa ülkesinde hükümet başkanı olan ilk kadın olmakla birlikte, 20. yüzyılda, 1979'dan 1990'a kadar 11 yıl boyunca İngiltere'de en uzun süre iktidarda kalan kişiydi.

Thathcer, İngiliz siyasi figürleri arasında "en fazla hayranlık" duyulanlar arasında sıralanırken, aynı zamanda "en fazla nefret edilenler" arasında da bulunuyor. Sovyet ordusunun bir organı olan "Kızıl Yıldız" gazetesi Ocak 1976'da ona "Demir Leydi" lakabını taktı. Anti-komünistliği ile dikkat çeken Demir Leydi, 1981 yılında açlık grevindeki IRA militanları ve 1984-1985'te grev yapan maden işçileri karşısındaki sertliği ile de hafızalardaki yerini koruyor.

Sendikalara da saldıran Thatcher, sendikal harekete tarihi darbeyi vuran kişi olarak hatırlanıyor. 31 Ocak 1979'da şu konuşmayı yapmıştı: "Bazı sendikalar İngiliz halkına meydan okuyor. Hastalara meydan okuyorlar, yaşlılara meydan okuyorlar, çocuklara meydan okuyorlar. Bu ülkenin yasalarına meydan okuyanlara karşı mücadeleye hazırım."

Ekonomik liberalizm fikirlerinden güçlü bir şekilde etkilenen ekonomi politikası sonucu geniş özelleştirmeler, vergi baskının azaltılması, enflasyonun ve bütçe açığının denetime alınması ve sendikaların zayıflatılması sağlandı.