Die Linke seçim programını açıkladı

Alman Federal Meclisi’nde anamuhalefet partisi olan Sol Parti (Die Linke), Hannover’deki kongresinde Eylül ayındaki federal genel seçimlere ilişkin programını açıkladı.

Parti Eşbaşkanı Katja Kipping tarafından açıklanan ve ‘Adil Dönüm Noktası’ hedefiyle sunulan program kamuoyuna duyuruldu.

Die Linke, 82 milyonluk ülkede halen 8 milyon insanın sosyal yardımlarla geçimini sağladığı, yoksulluk sınırı altında yaşayanların sayısının 13 milyonu bulduğu Almanya’da sosyal hak ve yardımların daha adil bir düzeye çıkarılmasını talep ediyor.

HARTZ IV YERİNE TÜM İŞSİZLERE ASGARİ GELİR YARDIMI

Programda, Hartz IV adıyla bilinen asgari geçim yardımının kaldırılması isteniyor. Die Linke bunun yerine tüm işsizler için aylık 1050 euroluk minimum temel gelir garantisi talep ederken, Hartz IV kapsamında bu miktar yalnız yaşayan bir birey için sadece 409 euro.

Die Linke, 6-18 yaş arası çocuklar için bu yardımın miktarının 311 eurodan 573 euroya, 6 yaşından küçükler için ise 237 eurodan yine 573 euroya çıkarılmasını hedefliyor.

İşsizlik sigortası hakkı olan bireylere sadece 12 ay ödenen maaşların süresinin uzatılmasını vaat eden Die Linke, işsiz kalan bireylerin çalışırken sahip olduğu yaşam standartlarının korunmasından yana. Ayrıca bir iş teklifini kabul etmediği gerekçesiyle işsizlik sigortasının kesilmesi uygulamasına son verilmesi öngörülüyor.

ASGARİ ÜCRET SAAT BAŞINA 12 EURO

Almanya’da milyonlarca kişinin çalışmasına rağmen yoksulluk içinde yaşadığı gerçeğine dikkat çekilen Die Linke programında, asgari ücretin saat başına 8,84 eurodan 12 euroya çıkarılacağı vaadi yer alıyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 1050 EURO

Nüfusunun dörtte birinin emeklilerden oluştuğu Almanya’da emekli maaşlarının yetersizliğine vurgu yapılan programda, emeklilerin günümüz değeriyle aylık en düşük maaşının 1050 euroya yükseltilmeini vaat ediyor.

Yine emeklilerin maaşının çalıştıkları dönemdeki maaşlarına oranının yüzde 48 yerine en az yüzde 53’üne denk getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca kadınlar için doğurdukları her çocuk başına emekli maaşlarına yaklaşık 90 euroya denk gelecek şekilde puan eklenmesi isteniyor.

Die Linke, memurlar, işverenler, serbest meslek erbabı ve manager düzeyindeki bireylerin de klasik emeklilik kasasına prim yatırmalarını öngörüyor.

2013 yılındaki seçimlerde yüzde 8,6 oy oranıyla üçüncü parti olan Die Linke, Hristiyan Demokrat Birlik Partileri (CDU-CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından koalisyon hükümeti kurulmasıyla Anamuhalefet partisi konumuna yükselmişti. Genel seçimlerin 24 Eylül’de yapılması planlanıyor.