Donald Tusk, Smolensk faciası yine ifadeye çağrıldı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı ve Polonya eski Devlet Başkanı Donald Tusk, 2010 yılında Polonya’nın neredeyse tüm devlet yönetiminin yaşamını yitirdiği Smolensk uçak kazası soruşturmasında yeniden ifadeye çağrıldı.

10 Nisan 2010’da Devlet Başkanı Lech Kaczynski dahil Polonya devlet yetkililerini taşıyan uçak Rusya’nın Smolensk kentinde düşmüş ve Kaczynski’yle birlikte çoğunluğu üst düzey yönetici 96 kişi yaşamını yitirmişti. 1940 yılında öldürülen Polonyalıları anma törenleri için Rusya’ya giderken yaşanan feci kaza halen Polonya’da bazı şüpheleri barındırıyor.

Kaza sonrasındaki otopsilerin usulünce yapılmadığına ilişkin iddialar için devam eden soruşturmada dönemin Başbakanı ve şimdiki AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise, ikinci kez ‘tanık’ olarak ifadeye çağrıldı. Soruşturmada, uçak kazası sonrası otopsileri yapan görevlilerin ihmallerinin olup olmadığı araştırılırken, Tusk’un 5 Temmuz’da savcılığa ifade vermesi isteniyor.

Şimdiki Polonya Başbakanı ve Lech Kaczynski’nin ikiz kardeşi olan Jaroslaw Kaczynski, Smolensk uçak kazasında Donald Tusk’un ‘siyasi sorumluluğu’ olduğunu iddia ediyor.

Smolensk uçak kazasına ilişkin savcılık tarafından birçok farklı soruşturma yürütülüyor. Son olarak kaza sonrasında Rus istihbarat servisi FSB ile yaptığı işbirliğiyle ‘yetkilerini aştığı’ iddia edilen iki üst düzey askeri kontr-espiyonaj yetkilisi hakkında soruşturma açılmıştı. Bu kapsamda Donald Tusk’un da Nisan ayında yine ‘tanık’ olarak ifadesi alınmıştı.