Dünya krizde, ölü sayısı 100 bine yaklaşıyor

Koronavirüs pandemisi tüm dünyada hızla yayılırken, hayatını kaybedenlerin sayısı 96 bini geçti.

Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve Covid-19 olarak adlandırılan yeni tip koronavirüs, dünya genelinde milyarlarca kişiyi eve hapsederken, benzeri görülmemiş ekonomik krize yol açıyor.

Krize karşı henüz ortak bir mücadele yöntemi geliştirilmedi. Bir çok ülke “ortak düşman”dan bahsederken, stratejiler, yöntemler ve olanaklar farklılık gösteriyor.

ILO: İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BERİ EN AĞIR KRİZ

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO, pandeminin çalışma zamanı ve gelirler üzerinde küresel ölçekte felaket etkilerinin olduğunu belirterek, 2020’nin ikinci çeyreğinde çalışma saatinden yüzde 6,7 götüreceğini kaydetti. ILO, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en ağır krizin yaşandığını belirtiyor.

IMF 1920’lerdeki Büyük Buhran’dan bu yana en ağır ekonomik sonuçlar beklerken, Afrika resesyona giriyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, haftalardır bölünmüş olan Güvenlik Konseyi’ni pandemiye karşı birlik olduğunu göstermeye çağırdı.

EKONOMİK YANIT ÖRGÜTLENİYOR

Avrupa Birliği de Salı günü koronavirüse ekonomik bir yanıt verme konusunda başarısız olurken, Perşembe günü bir konsensüse vardı. Avrupa’nın yanıtının üç temel eksende ilerlemesi planlanıyor: Avrupa Stabilite mekanizmasından 240 milyar euroya varan borç alınması, şirketler için 200 milyar euroluk garanti fonu ve kısmi işsizliği desteklemek için 100 milyar euro.

ÖLÜ SAYISI 100 BİN SINIRINA YAKLAŞIYOR

Koronavirüs nedeniyle dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı Perşembe akşamı itibariyle AFP’nin hesaplarına göre 96 bin 700’ü aştı.

ABD en vaka sayısında en fazla etkilenen ülke oldu. Johns Hopkins Üniversitesi’nin gerçek zamanlı haritasına göre bu ülkede 466 bini aşkın vaka tespit edildi, 16 bin 500’e yakın kişi hayatını kaybetti.

Kıta bazında Avrupa vaka ve ölü sayısında en fazla etkilen kıta olarak kalmaya devam ediyor. Bu kıtada 811 bin 700’ü aşkın vaka, 65 bin 800’ü aşkın ölü var. İtalya 18 bin 279 ölü ile en ağır bilançonun oraya çıktığı ülke oldu. İtalya’yı 15 bin 238 ölümle İspanya takip ediyor. Avrupa’da en fazla ölümlerin yaşandığı diğer ülkeler 12 bin 210 ölümle Fransa, 7 bin 978 ölümle Birleşik Krallık oldu.

Almanya’da da enfekte olanların sayısı 113 bini aşarken, en az 2 bin 373 kişi hayatını kaybetti.

KANADA’DA YAKLAŞIK 2 MİLYON KİŞİYE BULAŞABİLİR

Kanada sağlık makamları, ülkede hayatını kaybedenlerin sayısının 22 bine, enfekte olan insanların sayısının ise 934 bin ila 1,9 milyona çıkabileceği endişesini dile getirdi. Başbakan Justin Trudeau, ülkedeki yaşamın ancak bir aşı geliştirildiğine normal akışına dönebileceğini, bunun da 18 aya kadar zaman alabileceğini belirtti.

YEMEN’DE İLK VAKA

Dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı Yemen’de korkulan oldu. İlk vaka güneyde, hükümet güçlerinin kontrolündeki Hadramud vilayetinde tespit edildi. İnsani örgütler, beş yıldır savaş halindeki bu ülkede salgının felaket sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

MEKSİKA’DA İKİ HAMİLE KADIN HAYATINI KAYBETTİ

Meksika ilk kez iki hamile kadının hayatını kaybettiği ülke olarak dikkat çekti. Sağlık Bakanı, kadınlardan birinin doğum yapabildiğini belirtti. Daha sonra anne hayatını kaybederken, bebeğin de solunum zorlukları olduğu ve halen kırılgan durumda olduğu kaydedildi. Meksika genelinde şimdiye kadar 194 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı, her iki kadının aşırı kilolu olduğunu, bu durumun riskleri arttırdığını belirtti. Meksika, dünyada obezite ve şeker hastalığı oranlarının en fazla olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

BESLENME KRİZİ

Ölü ve vakaların çoğu ABD ve Avrupa’da olsa da, dünyanın geri kalanının olanakları Avrupa ve ABD ile aynı değil. Son çeyrek yüzyılda Sahra Altı Afrikası, Dünya Bankası’na göre 2020 yılında resesyona girecek. Dünya Bankası, kıtada beslenme krizinin de yaşanmasından endişe ediyor. Güney Afrika, evde kalma uygulamasını iki hafta daha uzattı. Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya’da evde kalma uygulaması nedeniyle daha şimdiden tarım ürünlerinin dolaşımı tıkandı. Sadece bir hafta içinde, ülke ekonomisinin akciğeri olarak değerlendirilen Lagos’un her mahallesinde “açız” sesleri yükselmeye başladı.

Hindistan’da en yoksul kesimler hayatta kalma mücadelesi veriyor. Yeni Delhi’de bir anne, geçen geceyi sadece geleneksel Hindistan ekmeği ile geçirdiklerini belirterek, “Böyle aç kalınacağına ölmek daha iyi” dedi.