Dünya Sosyal Forumu Tunus’ta büyük bir yürüyüşle başladı

Dünya Sosyal Forumu Tunus’ta büyük bir yürüyüşle başladı

“Başka bir dünya mümkündür” sloganı ile hareket eden Dünya Sosyal Forumu (DSF), Tunus’ta aralarında Kürtlerin de olduğu onbinlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle başladı.

Tunus Devrimi sırasında protesto gösterilerinin merkezi olan Habib Burkiba Caddesi’nde toplanan onbinlerce kişi bugün saat 16.00 sıralarında V. Muhammed Caddesi’ni de doldurarak yürüyüşe geçti. 

Sağında ve solunda palmiye ağaçlarının dizili olduğu geniş caddede, farklı dillerde yankılanan sloganlar eşliğinde yürüyen kitle, “başka bir dünya” ve “başka bir Tunus”un mümkün olduğunu haykırdı.

DSF bu yıl Tunus’ta 26-30 Mart tarihleri arasında “Onur” sloganı ile yapılıyor. Tüm kıtalardan binlerce Tunus’a gelerek, küresel ve yerel sorunları tartışıyor. Küreselleşme karşıtları, insan hakları savunucuları, sendikacılar, kadın ve göçmen organizasyonları, kültürel hareketler, çevre örgütleri, çocuklarını savaşta veya göç yollarında kaybeden anneler, özgürlük mücadelesi veren halk grupları ve daha yüzlerce organizasyon, Tunus sokaklarında seslerini birleştirdiler.

Şubat ayında katledilen sol muhalefet lideri Şükrü Belayıd’ın fotoğrafları yoğun bir şekilde gösteride yer alırken, “katillerinin bulunması” istendi. Belayıd’ın partisinin de üyesi olduğu Halk Cephesi’nin kortejinde Belayıd’ın babası ve aile bireyleri yer aldı.

ANTİKAPİTALİST FEMİNİST ÖRGÜT KURULACAK

Dünya Kadınlar Yürüyüşü organizasyonunun kendi bayrakları ve sloganları ile katıldığı yürüyüşte, eylemcilerden biri Bolivya’dan Mozambik’e Güney Afrika’dan Kuzey Afrika’ya çok sayıda kadının kendi kortejlerinde bir araya geldiğini söyledi. ANF’ye konuşan Dünya Kadınlar Yürüyüşü örgütü üyesi bir kadın eylemci, DSF’deki tartışmalarda Anti-Kapitalist bir feminist örgüt kurmak istediklerini kaydetti.

Kadınların yoğun bir katılım gösterdiği yürüyüşte ayrıca “Yaşasın Tunuslu kadınları mücadelesi” ve “Değişim kadınlar ve gençlerle, kız ve erkek çocukları ile olur ya da olmaz” yazılı pankartlar dikkat çekti. Çocuklarını göç yollarında Akdeniz sularına kaptıran anneler de kayıp çocuklarının resimlerini taşıyarak eylemde seslerinin duyurmaya çalıştı.

KESK, BDP, PYD YÜRÜYÜŞTEYDİ

İnsan hakları örgütleri, Fransız, İtalyan, İspanyol sendikaların yanısıra Türkiye’den Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu kalabalık bir grupla eylemde yerlerini aldı.

BDP Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan’ın yürüyüşte yer aldığı gözlenirken, Güney Kürdistanlılar ve PYD’liler de kendi bayrakları ile “başka bir dünya” için yürüdü.

ÇİZGİYİ KORUYUN

Fransız bir sendikanın kortejleri arasında genç eylemcilerin sık sık “Çizgiyi koruyun” sloganı atması dikkat çekerken, başka kortejler arsında “dayanışma” sesleri yükseldi. Kürtlerin bulunduğu yerden “Viva Kurdistan” sloganı ve “Ey Rakip” marşı duyuldu.

Batı Sahralılar, Fas cezaevlerindeki siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi. “Afrika satılık değildir” pankart Afrikalıların dramına dikkat çekerken, Tunus’ta geçtiğimiz günlerde bir kız çocuğuna yönelik tecavüzü kınayan bir grup ellerinde “Sübyancılığı Tunus’ta bir gerekçesi olamaz” yazılı dövizler taşıdı.

Yürüyüşün en ön kortejinde Handicap International, “Değişimi gerçekleştirmek için birlikte yürüyelim” pankartı açtı.  

Tunus’ta bedenini ateşe vererek Bin Ali rejiminin devrildiği devrimi başlatan Muhammed Buazizi de yürüyüşte anıldı. Yürüyüş güzergahı boyunca farklı noktalarda “Onur devrimi Dünya Sosyal Forumu katılımcılarına hoşgeldiniz diler” yazılı afişler göze çarptı.

127 ülkeden 30 bini aşkın uluslararası ağ ve örgütün katıldığı forumun etkinliklerinin önemli çoğunluğu El Manar Üniversitesi’nde yapılacak. Üniversite kampüsünde çadır bir köy oluşturuldu.Forum 31 Mart'ta Dünya Günü çerçevesinde Filistin halkı için yapılacak bir yürüyüşle sona erecek.