Düşmanının karşısında bir kaya gibi durdu

Artık kendi topraklarındasın şehit Zinar, yıllarca hasret kaldığın bu toprakları kucakla. Ama bak, ardından binlerce yoldaşın senin izinden yürüyor.

ŞEHİT ZINAR AMANOS (OSMAN ERBEK)

Kendi topraklarınızda yaşayamamak nasıl bir duygu? Göç etmeye zorlanmak? Toprağınız elinizden alınacak, yakılacak, talan edilecek; diliniz de yasaklanacak. Kürdistan halkı yıllardır zulme uğruyor, katlediliyor, sürgün ediliyor ama hiçbir zaman boyun eğmiyor, doğasından ve kültüründen vazgeçmiyor. 1995 senesinde bir çocuk doğuyor ve böyle bir yaşama gözlerini açıyor. Bu çocuk büyüyüp bir özgürlük savaşçısı olacak. Her şeye rağmen hayatta kalmak için savaşacak; halkının kahramanı olacak o çocuk, Zinar Amanos'tur (Osman Erbek).

Faşist Türk devleti, 1993 yılında Bakur’da, özellikle Botan bölgesinde birçok köyü yaktı, boşalttı ve halkın kendi topraklarını terk edip göç etmesi için baskı uyguladı. Sêrt’in Dihê (Eruh) ilçesinde yaşayan Osman’ın ailesi de devlet zulmüne uğrayan bir aileydi. Köyleri yakılıp boşaltıldığı için Adana’ya göç etmek zorunda kalırlar. Osman da böyle bir gerçekliğin içine doğar ve büyür. Osman’ın ailesi, her ne kadar topraklarından uzaklaşmak zorunda kalmış olsa da, Kürt kültüründen ve özünden hiçbir zaman uzaklaşmaz. Ailenin yurtseverliği Osman'ın kişiliğinde de şekillenir. Gençliğinin her gününde işgal gerçeğiyle karşı karşıya kalır. Tutunacak bir ışık arar; bu ışık özgür bir yaşamdır. Kendini o aydınlıkta görecekti. Halkının özgürlüğünü de bu aydınlıkta görecekti. Kürt halkının işgalci devlet tarafından zulme uğramasına her gün şahit olur.

Okulda geçirdiği süre boyunca bu gerçeği çok daha iyi anlar. Bu asimilasyon ve soykırım politikalarıyla mücadele etmek amacıyla PKK ve Rêber Apo’yu araştırır. Bunun sonucunda en doğru yolun özgürlük hareketinde yer almak olduğuna karar verir. Gençlik çalışmalarında yer almaya başlayan Osman, bir süre sonra bunun kendisine yetmediğini fark eder. 2012 yılında Bakur’da şiddetli bir savaş yaşanıyordu. Gerillalar, eylemleriyle Türk devletine ağır darbeler indirmekteydi. Osman, bu durumu yakından takip eder ve artık bu durumda beklemeyi kabul etmez. O da bir Kürt genci olarak üzerine düşen rolü ve misyonu yerine getirmek, aynı zamanda özgür yaşam hayallerinin peşinden gitmek ister. Bu temelde kararını verir ve 2012’de ailesinin yıllardır hasretini çektiği Kürdistan dağlarına gider. Kürdistan dağları kadar asi ve güçlü olmak isteyen Osman, gerilla yaşamında Zinar Amanos ismini alır. Artık düşmanın karşısında bir kaya gibi duracaktır.

EMEK VE FEDAKARLIK TEMEL KRİTERİYDİ

Temel eğitimini Garê alanında aldıktan sonra Zagros’a giden gerilla Zinar, Avaşîn’den Çarçela’ya kadar birçok bölgede pratik yürütür. Her gece yürüdüğü yerde şehit yoldaşlarını hisseder. Bu toprak için, bu ülke için, bu halk için emek vermek, Zinar için en değerli şeydir. Özgürlük aşığı gerilla Zinar Amanos, daima kendisini geliştirir, Rêber Apo'nun düşünce ve felsefesinde derinleşir. Fedailerin yolundan gitmek isteyen gerilla Zinar, halkının intikamını almak için işgalcilere karşı fedaiçe savaşmak ister. Rêber Apo’suz bir yaşamı kabul etmez ve tecridi kırmak için tüm gücüyle sürece katılır. Bir süre pratik yürüttükten sonra Rêber Apo’nun fedaisi olmak için Hêzen Taybet’e katılır. Artık önünde tek bir hedefi vardır: Türk devletine karşı fedai bir şekilde mücadele etmek ve işgalcilere ağır darbeler vurmak.

Mütevazi kişiliği ile tanınan gerilla Zinar için emek ve fedakârlık temel kriterlerdir. Öğrendiği her şeyi yoldaşlarıyla da paylaşır ve onlara öncülük eder. Özgürlük savaşçısı Zinar, düşmana ağır darbeler vurmak için Bakur’un Garzan alanına geçer. Bu alanda birçok eyleme katılır; işgalcilere her kurşun sıktığında şehit yoldaşlarını düşünür. Her kurşun sesinde halkının yıllardır çektiği acıları görür.

Bu bilinçle, işgalci düşmana karşı tüm varlığıyla mücadele eder. 2 Haziran 2020 yılında, Garzan’daki Şehit Mîzgîn alanında, Kürdistan özgürlük gerillaları ile işgalci Türk ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşanır. 3 Haziran'da ise işgalci düşman bu bölgede geniş bir operasyon başlatır. Dört gün süren bu operasyonda özgürlük savaşçısı Zinar Amanos, yaralı yoldaşını kurtarmak için kahramanca savaşır ve yoldaşı Nûda Besta ile birlikte Kürdistan'ın ölümsüzler kervanına katılır.

Şehit Zinar, artık kendi topraklarındasın; yıllarca hasret kaldığın bu toprakları kucakla. Ama bak, ardından binlerce yoldaşın senin izinden yürüyor. Özgürlük yolunda hiçbir engel tanımadın, zalimlerin üzerine yürüdün. Hakikatin anlamını öğrenen bir özgürlük savaşçısı oldun.