GÖRÜNTÜLÜ

Enternasyonalist kadınlar Nagihan Akarsel’i andı

İskoçya’da enternasyonalist kadınlar, iki yıl önce Silêmanî’de katledilen Jineoloji Araştırma Akademisi Üyesi Nagihan Akarsel’i anarak, “Şehitleri anmak adalet, onur, öz savunma ve yaratım sürecinin bir parçasıdır” dedi.

İskoçya Jineoloji Komitesi ve enternasyonalist kadınlar tarafından Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde katledilen Jineoloji Akademisi Üyesi Nagihan Akarsel için Glasgow Kadın Kütüphanesi’nde bir anma etkinliği gerçekleştirildi.

Çok sayıda enternasyonalistin katıldığı etkinlikte, Nagihan Akarsel için kurulan anma köşesinde mumlar yakıldı.

Etkinlik, Nagihan Akarsel şahsında Kürt kadın mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Sık sık, “Jin Jiyan Azadî” sloganının atıldığı etkinlikte, Nagihan Akarsel’i anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kürt kadın aktivist Evin Eriş, kadın özgürlük mücadelesinde büyük değerler yaratan Nagihan Akarsel için bir arada olduklarını söyleyerek, “O bir gazeteciydi, yazardı ve bir kadın özgürlük mücadelesinin neferiydi. Mücadelesi, yaşamı ve birikimi ile büyük bir miras bıraktı. Fakat eril ve faşist sistem onu hedefine aldı ve Türk devlet faşizmi tarafından katledildi. Bu faşist ve eril zihniyet, kadın özgürlük mücadelesini hedef alıyor fakat mutlaka kazanacağız. Nagihan arkadaşımızın ideallerini gerçekleştireceğiz” dedi.

Etkinlik için kapılarını açan Glasgow Kadın Kütüphanesi adına bir konuşma yapan Christin ise, Kürt kadınlarının öncülüğünde geliştirilen Jineoloji’nin kendileri açısından önemine dikkat çekti.

Jineoloji’nin oluşumunda büyük emek veren Nagihan Akarsel’i saygıyla andıklarını ifade eden Christin, “Etkinliğin Kadın Kütüphanesi’nde gerçekleşmesi bizim açımızdan da çok değerli ve önemlidir. Kürt kadınlarının çalışmalarını ve mücadelelerini yakında takip ediyoruz. Ve Nagihan Akarsel şahsında bize ilham kaynağı olduklarını ifade ediyoruz” diye kaydetti.

‘ŞEHİTLERİ ANMAK DEVRİMİ KORUMAKTIR’

Kürdistan Dayanışma Ağı’ndan Hazel Carlos ise, Nagihan Akarsel şahsında şehitlere ilişkin bir konuşma yaptı. Hazel Carlos, “Şehitleri anarak, imhaya karşı özgür toplumu ve devrimi koruyoruz. Ve direniyoruz. Şehitleri hatırlayarak, yalnızca geçmişle ilgili değil gelecekle de ilişki kuruyoruz. Kürt Hareketi’nin sıkça söylediği bir şey vardır: ‘Bugün, şehitlerimizin yarım kalan hayallerini gerçekleştirmek için onların yolunda yürüyoruz.’ İşte bu yolda biz, geleceği radikal bir şekilde çağırırız; yeni bir doğuşu, ağacın düşen tohumundaki gibi, çiçeğin açmasındaki gibi, ateşin ardından küllerinden bir ormanın büyümesi gibi. Şehitleri anmak adalet, onur, öz savunma ve yaratım sürecinin bir parçasıdır. Şimdi var olandan daha adil ve daha güzel bir gelecek inşa etmenin ve hayal etmenin yoludur bu” diye konuştu.

Glasgow Kadınlar Kütüphanesi'ne de teşekkür eden Hazel Carlos, “Bu etkinlik, anlam yaratma anlarından biridir. Zaman ve mekânın birleşimidir. Burada Glasgow ve İskoçya’daki kadın mücadelesini, Kürt kadın hareketi ile birleştiriyoruz. Uluslararası dayanışma pratiği, her yerde emperyalist ve kapitalist asimilasyon ve yok oluşa karşı direnmek için gereklidir. Bu, adalet ve onura ulaşmanın bir parçasıdır” diye kaydetti.

‘HAFIZALARDA YERİNİ ALDI’

Kürdistan’dan Skype üzeri etkinliğe katılan Jineoloji Akademisi Üyesi Heval Zîlan bir konuşma yaptı. Zilan, Jineoloji çalışmalarında Nagihan Akarsel’in emekleri, mücadelesi ve yaşamına ilişkin bilgi verdi. Yaşamı boyunca eril sisteme karşı özgür bir yaşam modeli inşa etmek amacı için mücadele ettiğini belirten Heval Zîlan, “Türk devlet rejimi ve eril sistem bu yüzden onu hedef aldı. Yaşamı boyunca kadını yok sayan, katleden, özgürlüğünü elinden alan ve cinsiyet eşitsizliğine neden olan sisteme karşı verdiği mücadele ile hafızalarda yerini aldı. Yine ‘Jin, Jiyan, Azadî’ felsefesi doğrultusunda kadınlar için özgür eş yaşamı, demokratik modernite ve cins bilincinin aşılandığı bir yaşam modelini ve kadınların daha özgür ve kendini var edebilecek alanlar oluşturmayı amaç edindi” dedi.

İskoçya Jineoloji Komitesi adına bir konuşma yapan Dani Treachare ise Jineoloji çalışmaları hakkında bilgi vererek, bu çalışmalar da emeği geçen ve öncülük eden Nagihan Akarsel’i andı.

Akarsel’in yazdığı şiirlerin okunduğu etkinlikte duygu dolu anlar yaşandı. Bu sırada “Şehîd Namirin” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı.