Ebola, Kongo’ya geri döndü!

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (RDC), 13 Nisan’da Ebola salgınına son verdiklerini açıklamaya hazırlanırken, ancak Beni kentinde bir kişinin Ebola’da ölmesi yeniden endişe kaynağı oldu.

Ebola’dan bir vakanın hayatını kaybetmesi, Covid-19 pandemisinin yayıldığı bir zamana denk gelmesi son derece kötü bir haber oldu.

Kinshasa yönetimi ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 13 Nisan’da Ebola salgınına son verildiğini açıklamaya hazırlanıyordu.  Son 52 gün içinde herhangi bir vaka tespit edilmemişti. WHO Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “52 gün herhangi bir vaka bulunmaması ardından, sahadaki gözetim ve tedavi ekipleri yeni bir vakayı doğruladılar” dedi.

WHO’nun patronu, “Ne yazık ki, bu durum RDC hükümetinin umut ettiği gibi Pazartesi günü Ebola salgınına son verildiğini ilan edemeyecek” diye ekledi.

Sağlık yetkililerine göre ülkenin doğusundaki Beni’de 26 yaşındaki bir erkekte Ebola virüsü tespit edildi. Bu kişinin hayatını kaybetmesi ardından WHO ile işbirliği halinde alana bir inceleme ekibi gönderildi.

Nord-Kivu vilayetinde bulunan Beni, Ebola’nın merkez üslerinden biriydi.  Ebola salgını 1 Ağustos 2018’de ortaya çıktıktan beri 2 bin 273 kişinin ölümüne neden oldu. 

RDC’nin Ebola salgınının sona erdiğini ilan etmesi için en az 42 gün daha beklemesi gerekecek. Ebola virüsünün kuluçka dönemi maksimum 21 gün olarak değerlendiriliyor. Ortadan kalktığı sonucuna varmak için, eğer yeni bir vaka ortaya çıkmazsa, ek olarak 21 gün daha beklemek gerekiyor.