Ekonomik kriz çok sayıda Arap devletini çökertebilir!

Covid-19 pandemisi, Körfez ülkelerinde petrol fiyatlarındaki düşüşün çok sayıda yoksul Arap göçmenin sınırdışı edilmesine neden olduğu bir zamanda ekonomileri sert bir şekilde vurdu.

İsrailli Haaretz gazetesi, pandeminin Ortadoğu’da yol açacağı ekonomik zararlara dikkat çeken öngörülere yer verdi. Gazeteye göre ekonomik kriz çok sayıda Arap ülkesinin çöküşüne neden olabilir.

Arap Turizm Örgütü, salgında bir değişim olmazsa Nisan ayı sonuna kadar turizm sektöründe 40 milyar dolarlık kayıp olacağı tahmininde bulunuyor. Bu tahmin, Arap havayolu şirketlerinin maruz kalabileceği 14 milyar doları aşkın doğrudan kayıpları içermiyor.

Bu tahminler aynı zamanda, örneğin işten çıkarılan binlerce kişi, tazminatları, yeni işsizliğe düşenlere yardımlar ve havayolu şirketlerine yapılan yardımlarla gelen dolaylı zararları da kapsamıyor.

Mısır veya Ürdün gibi bölgenin bazı ülkelerinde turizm ekonominin stratejik bir unsuru olurken, yurt içi gelirde önemli bir paya sahip. Bu sektörün yeniden doğrulmasının bir buçuk veya iki yıl alabileceği kaydediliyor.

Gazeteye göre mevcut durumda Arap ülkeleri, şaşırtıcı ekonomik destek planlarının finanse edebilen zengin ve devasa yabancı döviz rezervine sahip olanlar ile yoksul ve temel ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını düşünenler arasında bölünmüş durumda. Uluslararası mali kuruluşlar da bu riski üstlenme konusunda tereddüt ediyor.

Zengin ve yoksul, bölgedeki ülkelerin her birinde eş zamanlı iki hayatta kalma savaşının olduğuna dikkat çeken gazete bunları şöyle sıralıyor: bir yanda kendi ülkelerinin ekonomilerini kurtarmaya çalışan hükümetler, diğer yanda hükümetlerinin güçsüzlüğü karşısında alternatif arayışında olan vatandaşlar var.