El Fetih için Gazze’de yüzbinler toplandı

El Fetih için Gazze’de yüzbinler toplandı

Gazze El Fetih hareketinin Ýsrail’e yönelik ilk gerilla eyleminin 48. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Gazze Şeridi’nde yüzbinlerce Filistinli bir araya geldi. Gazze’nin Hamas’ın denetimine geçtiði 2007’den beri ilk kez böyle bir toplanmaya izin verilir. Kutlamada “ulusal birlik” mesajları verildi.

Bugün yerel saatle 13.00 sıralarında açılış konuşmasını yapan El Fetih’in Gazze sözcüsü Fayez Ebu Eyta, şu an yüzbinlerce kişinin halk kutlamasına katıldıðını belirterek, “Bu El Fetih’in Filistin mücadelesinde öncü olduðunu doðrulayan referandumdur” dedi.

Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas’ın El Fetih örgütü yanlıları, Ocak 2006’daki Filistin genel seçimlerindeki Hamas’ın başarısı ardından bölgenin denetimini kaybetmişti.

Batı Şeria’nın Ramallah kentinden görüntülü bir mesaj gönderen Mahmud Abbas ise, “Zafer yakındır ve yakın bir gelecekte Gazze’de sizinle buluşacaðız” dedi. Abbas, Gaze’nin işgal ve sömürgeden kurtulan ilk Filistin topraðı olduðunu belirterek, “Ablukanın (Ýsrail tarafından) kaldırılarak özgür olması ve ulusun geri kalanına baðlanması irademizi ifade ediyoruz” diye kaydetti.

Hamas da bir açıklama ile El Fetih’in kuruluş yıldönümünü kutlarken, bunun bir ulusal birlik kutlaması olduðu ve El Fetih için olduðu kadar Hamas için de bir başarı olduðunu vurguladı. Hamas, bu olumlu atmosferin ulusal birliðin yeniden tesisi yolunda bir aşama olduðunu belirtti.

Her iki hareket 27 Nisan 2011’de Kahire’de ulusal uzlaşı anlaşmasına varmışlardı. Pratikte henüz bunun somut sonuçları görülmedi.

Batı Şeria’yı yöneten El Fetih her yıl 1 Ocak’ta kuruluşunu kutluyor. Bu tarih, Ýsrail’e karşı 1 Ocak 1965’te yürütülen ilk gerilla eyleminin yıldönümü oluyor. Eylemi hareketin silahlı kanadı El-Assifa (Arapçada Fırtına) üstlenmişti.

El Fetih’in Gazze’deki son yıldönümü kutulaması sırasında 31 Aralık 2007’i 1 Ocak 2008’de baðlayan gece yaşanan çatışmalarda 7 Filistinli hayatını kaybetmişti. Kutlama öncesine Abbas, Hamas’ın Gazze’de iktidarı devretmesi halinde yeni bir sayfa açılacaðı çaðırısında bulunmuştu.