El Kaide liderlerinden Belmuhtar öldürüldü

El Kaide liderlerinden Belmuhtar öldürüldü

Mali'de Çad askerlerinin, El Kaide liderlerinden Muhtar Belmuhtar'ı öldürdüğünü ileri sürdü.

Çad televizyonu, bir ordu sözcüsüne dayanarak geçtiği haberde, Mali’nin kuzeyinde Adrar de Ifhogas dağlarında operasyonda çok sayıda kişinin öldürüldüğü, bunlar arasında Muhtar Belmuhtar’ın da bulunduğu belirtti.  Haberde ayrıca 60 araca el konulduğu öne sürüldü.

Belmuhtar, ocak ayında Cezayir'deki doğalgaz tessinde 37 rehinenin ölümüyle sonuçlanan eylemi planlayan kişiydi. İlk kez 1989'da Afganistan'a giderek El Kaide kamplarında eğitim alan Belmuhtar Cezayir asıllıydı.

Belmuhtar’ın ölümü, Çad Devlet Başkanı Idriss Deby’nin bir başka El Kaide liderini öldürdükleri haberi ardından geldi. Deby, Mali’nin kuzeyindeki çatışmalarda El Kaide liderlerinden Abdelhamid Ebu Zeyid’in Çad askerlerince öldürüldüğünü söylemişti.  Ebu Zeyid Magreb El Kaidesi AQİM’nin ikinci lideri olarak biliniyor.

 İslamcı Mujao, Magreb El Kaidesi ve Ensar Din gibi örgütler 2012 yılı başlarında, Mali’de yaşanan bir darbe ardından ülkenin kuzey bölgesindeki kontrolü ele geçirdiler.  Fransa, radikal dinci militan örgütlerin Mali’nin başkenti Bamako’yu ele geçirmek hazırlığı içinde oldukları iddiasıyla askeri müdahalede bulundu.  Ağır teknik ile donatılmış 3 bin üzerinde özel birliklerle müdahalede bulunan Fransa’ya, aralarında Çad’ın da bulunduğu birçok ülke destek veriyor.