En az 120 ülke İklim Anlaşması’nı imzalayacak

BM İklim Konferansı COP21’e başkanlık eden Fransa Çevre Bakanı Segolene Royal, konferansta kabul edilen iklim anlaşmasını imzalamayı vaat eden ülkelerin sayısının 120’yi geçtiğini duyurdu.

BM İklim Konferansı COP21’e başkanlık eden Fransa Çevre Bakanı Segolene Royal, konferansta kabul edilen iklim anlaşmasını imzalamayı vaat eden ülkelerin sayısının 120’yi geçtiğini duyurdu. Bugüne kadar imza hedefinin 100 ülke olduğunu söyleyen Royal, “ve şimdi 120 (ülkenin) imza vaadine ulaşmış durumdayız” dedi. 

Fransız Bakan, dün itibariyle Hindistan’ın da 22 Nisan’daki anlaşmayı imzalayacağını ilettiğini kaydederken, New York’taki imza törenine 60 kadar ülkenin devlet başkanı veya başbakan düzeyinde katılacağını belirtti. Segolene Royal, ABD ve Çin’in ise anlaşmayı imzalayacaklarını hatırlatırken, böylelikle büyük devletlerin büyük kısmının anlaşmaya imza atmış olacağını vurguladı. 

Kasım-Aralık 2015’te Paris’te yapılan iklim konferansı COP21’de varılan anlaşma, küresel ısınmanın sanayi öncesi döneme oranla en fazla 2 derece olmasını öngörüyor. Anlaşma ayrıca yoksul ülkelere 2020 yılından itibaren yıllık 100 milyar dolar yardım öngörüyor. 

Ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesi için atmosfere salınan gazların en az yüzde 55’inden sorumlu 55 ülkenin imzalaması ve parlamentolarınca onaylanması gerekiyor.