Eritre, ordusunun Tigre bölgesindeki varlığını kabul etti

Eritre hükümeti, BMGK’ye gönderdiği bir mektupta Tigre bölgesinde ordusunun varlığını kabul etti. Mektupta askerleri geri çekme sözü de verdi.

Eritre hükümeti Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) yazdığı bir mektup ile Tigre bölgesinde askerlerinin olduğunu ilk kez kabul etti.

Tigre bölgesinde daha önce Etiyopya da askerlerinin olduğunu kabul etmişti.

Eritre’de Etiyopya ordusuna “destek” olmak için bölgeye ordusunu gönderdiğini kabul etti.

BMGK’ye gönderdiği mektupta Eritre ordusunu geri çekeceğini belirtti.

2020 yılı Kasım ayında Etiyopya başbakanı Abiy Ahmed yaptığı açıklamada “Bölgede örgütlü olan Tigre Halkı Kurtuluş Cephesi’ne yönelik askeri üslere yönelik düzenlediği ‘saldırı’ iddialarıyla orduyu gönderiyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Eritre ordusunun da desteği ile Etiyopya ordusu “zaferini” ilan etti. Ancak çatışmalar o tarihten bu yana devam ediyor. Eritre ordusu Tigre bölgesinde katliam ve tecavüz ile de suçlanıyor.

Etiyopya ve Eritre uzun bir süre boyunca yerel halk, sivil toplum örgütleri, diplomatlar ve yerel askeri yetkililerin teyit etmesine rağmen Eritre ordusunun bölgede olduğunu sürekli inkar etmişti.

Ancak Mart ayı sonunda Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Eritre ordusunun Tigre bölgesindeki varlığını kabul etti ve geri çekildiklerini duyurdu.

Eritre’nin BM elçisi Sophia Tesfamariam’ın gönderdiği mektup Eritre İletişim Bakanlığı tarafından resmen kamuoyuna açıklandı.

BM İnsani İşlerden Sekreterliği yardımcısı Mark Lowcock ise Perşembe BMGK’ye Eritre ordusunun geri çekildiğine dair herhangi bir bilginin ellerinde olmadığını belirtti.

Lowcock, bölgeye insani yardım ulaştırmaya çalışan personellerin Eritre ordusunun savaş suçlarına ilişkin her gün bilgiler ulaştığını da vurguladı.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ ŞUBAT AYINDA KATİLAMLARA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Uluslararası Af Örgütü de Şubat ayının sonunda bölgedeki çatışmalara ilişkin yayınladığı raporda, Sudan’a sığınan veya Tigre’nin Aksum şehrindeki bireylerin yaptığı tanıklıklara yer verildi. Ordunun ‘başarıldı’ olarak sunduğu operasyonda özellikle Kasım ayında yaptığı katliamlara yer verilen raporda, Etiyopya ve komşu ülke Eritre’nin ordusunun da katliamlara karıştığına yer verildi.

Amnesty’nin Doğu ve Güney Afrika bölgesel direktörü Deprose Muchena, her iki ordunun birçok insanlık suçu işlediğine vurgu yaptı. Tigre halkına yönelik katliamlarda özellikle Eritre ordusuna bağlı askerlerin yer aldığını belirten Muchena, Aksum şehrine yönelik saldırılarda yüzlerce sivili katlettiklerinin anlaşıldığını söyledi.

5 milyon civarında nüfusları olan Tigre halkının bölgesel yönetimlerindeki temsilcileri olan Tigre Halk Kurtuluş Cephesi’ne (TPLF) yönelik 4 Kasım 2020’de Etiyopya ordusunca saldırı başlatılmıştı. TPLF’yi orduya ait üslere saldırı düzenlemekle suçlayan Başbakan Abiy Ahmed, 28 Kasım’da ‘operasyonların bittiğini’ ilan etmişti.

Ancak hükümetin açıklamalarına rağmen dış dünyaya kapatılan Tigre bölgesinde çatışmaların ve Etiyopya ordusunun ihlallerinin sürdüğü bildiriliyor.