Erivan’da protestocular yolları kapattı

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Dağlı Karabağ krizine ilişkin hükümet karşıtı protestolar üçüncü gününde devam ederken, protestocular yolları kapattı.

Azerbaycan’ın salı günü Dağlık Karabağ’a yeniden savaş başlattıktan sonra, silahların bırakılması ve bölgenin Azerbaycan’a entegrasyonunun müzakere edilmesi koşuluyla ateşkes sağlandı.

Çatışmalardan 24 saat sonra Dağlık Karabağ silah bırakmayı kabul etti ve Moskova’nın arabuluculuğu ile müzakereler perşembe günü başladı.

Erivan’da ise hükümet karşıtı gösteriler başladı. Muhalefet partileri Başbakan Nikol Paşinyan’ı Bakü’ye çok fazla taviz vermekle suçlarken, istifasını istiyor.

Muhalefet partilerinin liderleri, Nikol Paşinyan’ın görevden alınması sürecini parlamentoda başlatma niyetlerini de açıkladı.

Cuma sabahı küçük gruplar Erivan sokaklarını bloke ederek, Paşinyan’ın gün içinde yapmayı planladığı kabine toplantısını engelleyecekleri uyarısında bulundu. Polis, eylemlerin organizatörlerinden biri olan Andranik Tevanyan’ı gözaltına aldı.

Çarşamba ve perşembe günleri de Erivan’da onlarca kişi gözaltına alındı.

Eylemciler ayrıca hükümetten Dağlık Karabağ’daki Ermeni nüfusa yardım etmek için tedbirler almasını ve Ermenistan’a tahliyelerini sağlamasını istedi.

Başbakan Nikol Paşinyan, 40 bin mülteciyi kabul etmek için hazırlık yaptıklarını ancak tümünü tahliye etme planlarının olmadığını açıkladı.

Dağlık Karabağ’ın teslim olması, yardım etmemekle suçlanan Paşinyan üzerindeki baskıları arttırdı. Buna rağmen Paşinyan, “kolay olmasa” da Ermenileri “barış yolunu” seçmeye çağırırken, göstericilere karşı “yasalar çerçevesinde sert tavizsiz” olacakları uyarısında bulundu.