Ermeni-Azeri savaşı kızıştıkça çirkinleşiyor

Azerbaycan ve Ermenistan ordularının Karabağ ve sınır hattında sürdürdüğü savaş, ateşkes açıklamalarına rağmen şiddetleniyor. Sivillerin katledildiği bilgileri her iki tarafın yayınlarına yansımaya başladı.

1 Nisan gecesi Karabağ’ın Azerbaycan ile sınır olan tüm bölgelerinde başlayan çatışmalar, şiddeti bir şekilde sürüyor. Çatışmaların durdurulması için, Rusya ve üçüncü tarafların ateşkes çağrısı ardından Azerbaycan’dan Devlet Başkanı Haydar Aliyev tek taraflı olarak ateşkes yaptıklarını açıklamıştı. Ermenistan Savunma Bakanlığı ise Aliyev’in bu açıklamasını yalanlamıştı.

KARŞILIKLI ÇELİŞKİLİ HABERLER YAYINLANIYOR

Karabağ Savunma Ordusu kaynakları ve Azerbaycan Ordu kaynaklarından kayıplar hakkında çelişkili bilgiler aktarılıyor. Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (DKC) Savunma Bakanlığı Basın Servisi Seysulan bölgesinde yaşamını yitiren 21 Azeri askerin droneden çekilmiş cenaze görüntülerini medyaya servis etti. Basın merkezinin verdiği son bilgiye göre, Karabağ kuvvetleri Azerbaycan Ordusuna asker ve teknik zayiat verdirmeye devam ediyor. Cephe hattı kuzeydoğu ve güneydoğu yönlerinde inisiyatif, Ermeni kuvvetleri eline geçti. Çatışmalar esnasında Azerbaycan’a ait 3 tank kuzeydoğu yönünde, 2 tank ise güneydoğu yönünde imha edildiği iddia ediliyor.

Yine Ermeni kaynaklar çatışmaların bilançosu hakkında; “Son verilere göre Azerbaycan tarafı 2 helikopter, 15 tank, 3 insansız hava aracı, BM-21 tipi çok namlulu roketatar (Grad) istasyonu, 6 zırhlı askeri araç vb. kaybetti. DKC Savunma Ordusu verilerine göre, Azerbaycan’ın 200’ü aşkın asker kaybı bulunmakta” dendi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Basın Sözcülüğü, Hocaven ve Füzuli bölgelerinde Karabağ güçlerinin karşı saldırısının kırıldığını, 3 tankın imha edildiğini, bu saldırıda 30 Ermeni askerin de yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Bakanlık Basın Sözcüsü Vaqif Dergahli, Ağdere ve Terter yönünde ise durum gergin olduğunu açıkladı. Dergahli, cephenin değişik yönlerinden 60, 82 ve 120 havan topları, obüsler ve topçu saldırılarının sürdüğünü söyledi. Ermenistan Cumhuriyeti İcevan rayonu bölgesinden, Berkaber, Paravakar’den  Kazak bölgesinin farklı yerlerine, Qızılhacılı, Köhneqışlaq köyünde, Noyemberyan ilinin Voskevan köyünde bulunan mevzilerinden Kazak ilinin Kuşçu Ayrım köyünde bulunan Azeri mevzilerinin ateş altına alındığını duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü tüm güney hattı boyunca mevzilerinin ateş altında olduğunu doğruladı. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri operasyon koşullarına uygun olarak karşı cephelere 125 kez atış yapıldığını bildirirken, 200’den fazla Ermeni askerin öldürüldüğünü iddia ediyor.

SİVİLLERİ KATLEDİLDİ

Ermeni ve Azeri haber kanalları ve ajanslarında yer alan bir bilgiye göre; Martakert Talış köylünde Azerbaycan ordusu sivil Ermenileri katletti. Martakert Talış köyünün kontörlünü tekrar ele geçiren Ermeni güçleri evlerinde katledilmiş siviller ile karşılaştı. Hetq.am’in verdiği bilgiye göre, Azerbaycan askeri birimleri dün 2 Nisan’da Talış köyüne girdiler. Köyde o anda birkaç sivil sakin kalmıştı. Öldürülen Ermeni köylülerin cenazeleri basına servis edildi. Bazılarının bağlanarak katledildi. Azeri askerlerin, bazı köylüleri kurşunladıktan sonra kulaklarını kestikleri görülüyor.

ÇATIŞMALARDA TÜRKİYE’NİN ROLÜ

Bu arada bazı Ermeni yetkilileri, Türkiye’nin Azerbaycan’ı kışkırttığını iddia etti. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Aliyev’in ‘ateşkes ilan ettik’ açıklamasından sonra, ‘’karşı taraf ateşkes ilan ederse olur’ diyerek Aliyev’in beyanatını düzeltmeye gitmişti.