Ermeni direnişçi Pantheon’a taşınacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilere karşı direnen ve kurşuna dizilen Ermeni direnişçi Missak Manouchian’ı ölümünden 80 yıl sonra, 21 Şubat 2024’te Pantheon’a taşıyacak.

Elysée Sarayı tarafından yapılan açıklamada "Missak Manouchian, büyüklüğümüzün bir parçasını taşıyor" denildi.

Açıklamada Ermeni direnişçinin "Cumhuriyeti savunduğu" özgürlük, eşitlik, kardeşlik gibi "evrensel değerleri" temsil ettiği kaydedildi.

Missak Manouchian'ın "cesaretini" ve "sessiz kahramanlığını" selamlayan cumhurbaşkanı, aynı zamanda onun şahsında tüm yabancı silah arkadaşları olan İspanyolları, İtalyanları veya Orta Avrupa'dan gelen Yahudileri andı.  Açıklamada, "Fransa için dökülen kan herkes için aynı renge sahiptir" denildi.

Elysée, Missak Manouchian’ın ölümünden 80 yıl sonra 21 Şubat 2024'te Pantheon'a gireceğini açıkladı.

Açıklamaya göre Manouchian’a, Ermeni asıllı direnişçi eşi Mélinée de eşlik edecek. Her ikisi, Paris’in Ivry-sur-Seine banliyösündeki mezarlıkta yatıyor.

2018'de Pantheon'a taşınan Simone Veil’e, eşi Antoine’ın mezarı da eşlik etmişti.

Macron’u duyurusu, Paris yakınlarındaki Mont-Valérien'de Almanlar tarafından Missak Manouchian da dahil olmak üzere bin direnişçi ve rehinenin idam edildiği 18 Haziran Çağrısı’nın 83. yıldönümünde yapıldı. 

Ermeni soykırımından kurtulan ve 1925'te Fransa'ya mülteci olarak yerleşen Missak Manouchian, 1943'te komünist direnişe katıldı ve 21 Şubat'ta Almanlar tarafından tutuklanıp kurşuna dizildi. Manouchian, çok aktif bir direniş ağının başında bulunuyordu.

Manouchian, Voltaire, Victor Hugo veya Marie Curie gibi Cumhuriyet'in büyük figürlerinin yer aldığı Panthon’a giren ilk yabancı ve komünist direnişçi olacak.