Ermenistan ve Azerbaycan'dan üçüncü ateşkes

Ermenistan ve Azerbaycan, insani amaçlı ateşkes konusunda anlaştılar. Ateşkes, 26 Ekim saat 08.00'de yürürlüğe girecek.

Washington'da yapılan görüşmeler ardından her iki ülkenin delegasyonları Pazartesi gününden itibaren Yukarı Karabağ'da (Artsah) "insani ateşkesi" kabul ettiklerini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Bakanlık sözcüsü Stephen Biegun, her iki ülkenin Dışişleri Bakanları ile görüştü.

Öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Azeri mevkidaşı Ceyhun Bayramov ile Ermeni mevkidaşı Zohrab Mnatsakinyan ile ayrı ayrı görüşmeler yapmıştı.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan iki ülke delegasyonunun açıklamasına göre "İnsani ateşkes 26 Ekim günü yerel saatle 08.00'de yürürlüğe girecek."

Azerbaycan'ın 27 Eylül'de Türk devletinin teşviki ve desteği ile Yukarı Karabağ'a saldırmasından bu yana yeni bir savaş cephesi açıldı. Daha önce yapılan iki ateşkes ölü metin olarak kaldı

ABD'de yapılan ortak deklarasyonda, her iki bakan "ülkelerinin 10 Ekim'de Moskova'da yapılan ve 17 Ekim'de Paris'te yeniden vurgulanan insani ateşkese uymayı ve hayata geçirmeyi" taahhüt etti.

ABD, Fransa ve Rusya ile birlikte çatışmaya arabuluculuk için kurulan Minsk Grubu'nda yer alıyor. Bu grup Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulmuştu.