Esad, erken devlet başkanlığı seçimlerine ‘hazır’

Suriye’de ateşkesin ihlaline yönelik haberler yoğunlaşırken, rejim lideri Esad devlet başkanlığı seçimlerine gidilebileceğini söyledi.

Rusya’nın Ria-Novosti ajansına konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından daha önce kabul edilen tasarının uygulanabileceğini söyledi.

Normal şartlarda görev süresi 2021’de bitecek olan Esad, “erken başkanlık seçimleri için halkın isteği var mı? Eğer varsa, bu benim için sorun değil” diye konuştu. Ancak Esad, olası erken başkanlık seçimleri için tarih vermedi.

BM tarafından geçtiğimiz yıl sonunda uzlaşılan Suriye tasarısı ise, devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 18 ay içinde yapılmasını öngörüyordu. Parlamento seçimleri 13 Nisan’da yapılacak.

Suriye’de 27 Şubat’ta yürürlüğe giren ve DAİŞ ile El Nusra çetelerini kapsamayan ateşkes ise bugüne kadar yüzlerce kez ihlal edildi. ‘Ilımlı İslami’ olarak adlandırılan grupların bazıları El Nusra çeteleriyle birlikte Kürtlerin yaşadığı Halep’in Şeyh Maqsud mahallesine saldırılar düzenliyor.

Benzer şekilde rejim güçleri ile ‘muhalif’ olarak adlandırılan grupların karşılıklı olarak sivillerin bulunduğu alanlara yönelik saldırıları da devam ediyor.