Eski Bakan: Çalışma Yasa tasarısı ‘işverenler lehine’

Fransa’da son bir ayda yoğun protestolara neden olan Çalışma Yasa tasarısı bugün yapılan bazı değişikliklerle parlamento önüne geliyor.

Fransa’da son bir ayda yoğun protestolara neden olan Çalışma Yasa tasarısı bugün yapılan bazı değişikliklerle parlamento önüne geliyor. Ancak iktidarın bir önceki Çalışma Bakanı dahi yasanın değiştirilmiş haliyle dahi ‘daha çok işverenlere faydalı’ olduğu görüşünde. 

İktidardaki Sosyalist Parti (PS) üyesi bakan Myriam el Khomri tarafından hazırlanan yasa tasarısı yoğun protestolar neticesinde kısmen değiştirilmişti. Ancak yasanın bugün parlamentoya gelecek halinin dahi kabul edilemeyecek düzeyde. 

El Khomri’den önce bakanlık görevinde olan ve halen Dijon kenti belediye başkanı olan François Rebsamen, yasa tasarısının halen birçok maddesinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Tasarının özellikle işten çıkarmalara yönelik maddelerini eleştiren eski Çalışma Bakanı, şirketlerin cirolarının 4 trimester yerine en az 6 trimester boyunca azalması halinde işten çıkarılmalara izin verilmesini istedi. 

Şirketlerin ciro azalması bahanesiyle işten çıkarmalarının engellenmesi için yurt dışındaki şubelerinin cirolarına bakılması gerektiğini söyleyen Rebsamen, bu kapsamda en azından Avrupa’daki şubelerin gözetlenmesi önerisini getirdi. 

Eski bakan, kendisinin böylesi bir yasa tasarısını ‘kesinlikle’ bu şekliyle yasalaştırmayı kabul etmeyeceğini de kaydetti. 

Şubat ayında kamuoyuna duyurulan yeni Çalışma Yasası tasarısına karşı Fransa’da yüz binlerce kişi sokağa çıkmıştı. Tasarıyla çalışanların işten çıkarılması kolaylaştırılırken, ‘olağanüstü durumlarda’ haftada 48 ile 60 saat arasında çalışılmasını öngörüyordu.