Eski Nazi: Toplama kamplarında olanlardan herkes haberdardı

Almanya’da İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin milyonlarca insanı katlettiği toplama kamplarında görev alan askerlerin davaları sürüyor.

Detmold kentindeki Eyalet Mahkemesi’nde yargılanan eski Nazi toplama kampı görevlilerinden Reinhold Hanning’in davasının oturumları devam etti.

Davada tanık olarak dinlenen 92 yaşındaki eski Auschwitz Toplama Kampı görevlilerinden Jakob Wendel, toplama kamplarında belli bir süre kalan tüm askerlerin yapılan katliamlardan haberdar olduğunu söyledi. Kamplardaki katliamlarda sorumluluğun herkese ait olduğunu vurgulayan Wendel, “kim 2 yıldan fazla kaldıysa, orada neler olduğunu biliyordu” diye konuştu.

Wendel, Auschwitz’de nöbetçi olarak bulunduğu dönemlerde insanların toplu olarak getirildiğini ve öldürülenlerin cesetlerinin krematoryumlara taşındığını söyledi. Kamptaki gaz odalarının içine kimyasal madde atıldığını hatırladığını belirten Wendel, bu maddelerin siklon B gazı olup olmadığını ise bilmediğini dile getirdi.

Detmold’da yargılanan 94 yaşındaki eski Nazi askeri Reinhold Hanning, toplamda 170 bin kişinin katline yardım ve yataklık yapmakla suçlanıyor.

Davada tanık olarak dinlenen Jakob Wendel hakkında ise, savaş sonrasında Polonya’da yargılanıp ceza aldığı için Almanya’da dava açılmadı. Wendel’in dinlenmesine 18 Mart’taki diğer oturumda devam edilecek.

Almanya, binlerce eski Nazinin ülkede yaşamına devam ettiğinin bilinmesine rağmen bu kişilere yönelik davaları 2000’li yılların ikinci yarısında gündemine almıştı. Birçoğu hayatta olmayan ve 90’lı yaşlarda olan eski Nazilerin yargılanması ise artık sadece sembolik önem taşıyor.