Euro Bölgesi'nde resesyon derinleşiyor

Euro Bölgesi'nde resesyon derinleşiyor

Avrupa istatistik ofisi Eurostat'ın yayınladığı veriler, ağır bir borç krizi yaşayan ve kemer sıkma politikaları ile sosyal tepkileri arttıran Euro Bölgesi'nin 2012 yılının dördüncü çeyreğinde resesyona biraz daha gömüldüğünü gösteriyor.

Euro Bölgesi'nde gayrı safi yurt içi hasıla (GSYİH) 2012 yılının son üç ayında yüzde 0,6 oranında geriledi.

Dördüncü çeyrekte ev halkı tüketim harcaması yüzde 0,4 düzeyinde azalırken, yatırımlar yüzde 1,1, ihracatlar ve ithalatlar ise yüzde 0,9 oranında düştü.  2011 yılının son üç ayı ile kıyaslandığında, GSYİH 2012'nin son çeyreğinde Euro Bölgesi'nde yüzde 0,9 azaldı.

Hakkında verilerin bulunduğu ülkeler arasında Estonya yüzde 0,9 ile en yüksek büyüme değeri kaydeden ülke olurken, Portekiz (-1,8%), Kıbrıs ve Slovenya (her biri -1,0%) ise en düşük büyüme oranları ile dikkat çekti.

Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomileri olan Almanya'da GSYİH yüzde 0,6 gerilerken, Fransa'da bu oran yüzde 0,3 olarak verilere yansıdı. 

Ortak para birimini benimseyen 17 üyeli Euro Bölgesi'ne 2014'te resmen katılacak olan Letonya, Euro Bölgesi dışında, diğer bir ifadeyle Avrupa Birliği içinde yüzde 1,3 ile en yüksek büyüme oranını gerçekleştirdi.

Euro Bölgesi'nde GSYİH 2012'nin üçüncü çeyreğinde de yüzde 0,1 oranında gerilemişti. Bu da Euro Bölgesi'nin resmen resesyona girdiği dönem olmuştu.  2008'de başlayan mali krizin ardından Euro Bölgesi 2009'un üçüncü çeyreğinde de resesyona düşmüştü.

Eurostat'a göre Euro Bölgesi 2013'ün başında da resesyonda kaldıktan sonra, yılın ikinci yarısında büyümeye başlayacak.  Avrupa Komisyonu'nun son verilerine göre Euro Bölgesi'nde GSYİH yılın tümünde yüzde 0,3 gerileyecek. Avrupa Komisyonu 2014'te yüzde 1,4 ile bir büyüme üzerine hesap yapıyor.

Kısa bir süre önce GSYIH endekisini yayınlayan Markit Grubu, 2013'ün ikinci yarısında büyümenin gerçekleşmesine fazla ihtimal vermiyor.  Markit ekonomisti Chris Williamson, büyüme perspektiflerinin Almanya'nın gelişme dinamiğini sürdürme kapasitesine bağlı olduğunu kaydediyor.