Euro’yla birlikte fiyat artışları sadece ‘yanlış algı’ mı?

Avrupa Birliği (AB) üyesi 19 ülkenin dahil olduğu Euro Bölgesi’nde ulusal para birimlerinden çıkışla tüketim ürünlerinin fiyatlarının aşırı bir biçimde arttığı iddiasına karşı çıkılıyor.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 19 ülkenin dahil olduğu Euro Bölgesi’nde ulusal para birimlerinden çıkışla tüketim ürünlerinin fiyatlarının aşırı bir biçimde arttığı iddiasına karşı çıkılıyor.

Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE) tarafından yayınlanan bir araştırma, Euro karşıtı aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) ve benzeri oluşumların iddialarının aksini gösteriyor.

ENFLASYON EURO ÖNCESİ DÖNEMLERDE ÇOK DAHA FAZLAYDI

Araştırmaya göre, Fransız frangından Euro’ya geçilen 2002’den 2016’ya kadar olan süreçte temel tüketim ürünlerinden gözle görülür bir ‘atipik artış’ söz konusu değil. Bu dönemde tüketim ürünlerindeki artışın yıllık ortalama yüzde 1,4 olduğu belirtilen araştırmada, 1986-2001 arasında ise bu oranın yüzde 2,1 olduğu hatırlatıldı.

INSEE’ye göre, Euro’ya geçişten sonraki fiyat artışları ile ulusalcıların ‘daha iyi idi’ diyerek savundukları dönemler arasında ciddi bir farklılık söz konusu. 1945 ile 1985 yılları arasında yıllık enflasyonun yüzde 10,1 olduğu dile getirilen INSEE araştırmasında, ‘Euro ile birlikte fiyat artışının’ daha ziyade bir tür tüketici ‘algısı’ olduğu savunuldu.

Araştırmada, sadece 2003, 2004, 2008 ve 2011 yılları arasında tüketim ürünlerindeki fiyat artışlarının yüzde 2’nin üzerinde olduğu vurgulandı.

ARTIŞ VEYA DÜŞÜŞLERİN EURO İLE BAĞI YOK!

2009, 2015  ve 2016 yılları arasında ise petrol başta olmak üzere temel ham madde fiyatlarındaki düşüşler sayesinde temel tüketim ürünlerinde neredeyse hiç artış yaşanmadı. INSEE’ye göre, fiyatlardaki artış veya düşüşlerin Euro para birimi ile bağı neredeyse yok gibi.

INSEE araştırmasında ‘baguette’ adlı ekmek türünden örnek verilirken, bu üründeki fiyat artışının dahi 2002-2016 arasında yıllık yüzde 1,9 olduğu kaydedildi. Araştırmada, ekmek fiyatında normal enflasyona oranla yaşanan artışın dahi Euro öncesindeki dönemlere oranla olağanüstü olmadığına dikkat çekildi.

Araştırmada, şeker ve süt gibi ürünlerdeki artışların da olağanüstü olmadığı, tütün ürünleri ve enerjideki fiyat artışlarının ise ortalamanın üstünde olduğu belirtildi. Ancak aynı dönemde sağlık ürünleri ile hizmetlerdeki fiyatların 2002’den bu yana azaldığı görüldü.

23 Nisan’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalmayı başaran Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen, Euro’ya geçişten bu yana halkın temel tüketim ürünlerine kat kat daha fazla harcamak zorunda olduğunu iddia etmişti.